28 квітня 2020 р. набирає чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (надалі – «Закон») від 06 грудня 2019 р., який вносить серед іншого  зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Закон покладає обов'язок на юридичних осіб підтримувати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників і структуру власності юридичної особи в актуальному стані та регулярно оновлювати таку інформацію. 

Як передбачається Законом, державний реєстратор встановлюватиме дані про кінцевих бенефіціарних власників юридичної особи з таких документів:

  • структура власності юридичної особи – форма та зміст такого документу ще повинна бути затверджена Держфінмоніторингом;
  • належним чином засвідчений витяг, виписка чи інший документ, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента;
  • нотаріально засвідчена копія паспорта фізичної особи - нерезидента / фізичної особи - резидента.

Згадані вище документи слід буде подавати разом з іншими документами, що передбачені для державної реєстрації як для створення юридичної особи так і внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, а також для державної реєстрації створення відокремлених підрозділів чи змін до інформації про них.

Окрім того, юридичні особи зобов'язані повідомляти державного реєстратора про будь-які зміни в інформації про своїх кінцевих бенефіціарних власників (і) протягом 30 робочих днів з дня виникнення таких змін  та (іі) щорічно – протягом 14 календарних днів, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юридичної особи.

Звертаємо увагу на те, що всі зареєстровані юридичні особи зобов'язані подати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників разом з підтверджуючими документами протягом 3-х місяців з моменту затвердження форми та змісту структури власності Держфінмоніторином.

За неподання чи несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника або про його відсутність, керівника або виконавчий орган юридичної особи може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у розмірі від однієї до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17 000 – 51 000 грн., що еквівалентно 650 – 1 900 євро).

Із положень Закону можна зробити висновок про те, що навіть у разі відсутності змін в інформації про кінцевих бенефіціарних власників, під час щорічного регулярного оновлення чи внесення змін до відомостей про юридичну особу, не пов'язаних із зміною у складі кінцевих бенефіціарних власників чи створенням відокремлених підрозділів, необхідно буде подавати реєстратору не тільки форму структури власності, а ще й підтверджуючі  документи (витяг, нотаріально засвідчена копія паспорта).

Dentons is the world's first polycentric global law firm. A top 20 firm on the Acritas 2015 Global Elite Brand Index, the Firm is committed to challenging the status quo in delivering consistent and uncompromising quality and value in new and inventive ways. Driven to provide clients a competitive edge, and connected to the communities where its clients want to do business, Dentons knows that understanding local cultures is crucial to successfully completing a deal, resolving a dispute or solving a business challenge. Now the world's largest law firm, Dentons' global team builds agile, tailored solutions to meet the local, national and global needs of private and public clients of any size in more than 125 locations serving 50-plus countries. www.dentons.com.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.