Dünya çapında birçok ülke, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen ve küresel çapta ekonomik sorunlar doğuran Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle ekonomiyi güçlendirme planları yanında, devlet kaynaklarına yönelik tasarruf amaçlı politikalar da izlemektedirler. Bu amaçla ülkeler, belli sosyal uygulamaları kaldırabilmekte, yeni vergi ve harçları uygulamaya koyabilmektedir. Özellikle pandemisonrası normalleşme adımları çerçevesinde, ülkelerin yerel mali politikalarında birtakım düzenlemelere, uygulanmakta olan vergilerde artışlara ve ilave vergilerin getirilmesi gibi önlemlere tanıklık edebileceğiz.

Suudi Arabistan Koronavirüs salgını sonrasında darboğaza giren petrol piyasasından en çok etkilenen ülkelerden biri olarak tasarruf uygulamalarına gideceği 11 Mayıs 2020 tarihinde Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan tarafından yapılan açıklamada yer aldı. Maliye Bakanı halihazırda %5 olarak uygulanan KDV oranının 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren %15 olarak uygulanacağını, ayrıca 2018 yılından beri 1000 riyal olarak kamu kurum ve kuruluş çalışanlarına sağlanan asgari geçim indirimi uygulamasının da haziran ayında kesileceğini duyurdu.

Maliye Bakanı'nın açıklamasına göre söz konusu tasarruf tedbirleri, azalan petrol fiyatları ve ekonomik faaliyetlerde yaşanan düşüş ile Koronavirüs salgını sebebiyle yapılan sağlık harcamalarının fazlalığı ile gerekçelendirilmektedir.

Suudi Arabistan'da KDV uygulamasının 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandığı düşünüldüğünde, halk ve yatırımcılar için nispeten yeni olan bir verginin, bir anda 3 katına çıkarılacak olmasının, maliye politikalarına olumlu katkı verirken, ekonomik canlılığı da olumsuz etkilemesi beklenmektedir.th

Asgari geçim indirimi uygulamasına son verilmesi ise Aralık 2019 rakamlarına göre 1,5 milyon kamu çalışanını doğrudan ilgilendirmektedir.

Değerlendirmelerimiz

Suudi Arabistan 2020 yılının ilk çeyreğinde 34,1 milyar riyal (9,1 milyar dolar) bütçe açığı vermiş ve %6,7 daha fazla borçlanmıştır. Bu anlamda, tasarruf paketinin makro ekonomiyi ilgilendiren tedbirlerle birlikte, mali açıdan doğru bir politika kapsamında olduğu görülmektedir. Buna rağmen, tüketime dayalı dolaylı bir vergi türü olan KDV oranındaki artışın, tüketime talepte düşüşe neden olması da muhtemel görünmektedir.

Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren ve Suudi Arabistan'la ticari ilişkileri olan Türk şirketlerinin finansal projeksiyonlarını 1 Temmuz'da artacak KDV oranını göz önüne olarak yapmalarını, buna ilişkin vergi maliyetlerini de göz önüne almalarını tavsiye etmekteyiz.

Saygılarımızla

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.