Små innovativa företag med stora immaterialrättsliga tillgångar upplever sig ofta inte ha råd med patent. Vi har tidigare prata om designskyddet som IP-världens Schweizerkniv, men i vårt kommande webinarium kommer vi att prata mer om hur designskyddets speciella utformning innebär skillnader för hur man bör använda sig av det i relationsbaserade skyddsformer för IP. Välkomna till Rouse-webinariet "Designskyddet i affärsrelationer" den 22e juni.

Ett företags tillgångar ligger till grund för all dess verksamhet. För många små innovativa företag är immateriella tillgångar viktigare än de fysiska. Vi på Rouse har tidigare skrivit om "dead capital" och om hur små företag måste skapa en kontrollposition runt sina immateriella tillgångar för att kunna få tillgång till kapitalmarknader. Det är där designskyddet kommer in.

Designskyddet är unikt av flera skäl. Det är billigt, enkelt och erbjuder en möjlighet att tvista billigt. Det kan användas som ett substitut för eller ett tilläggsskydd till patent, och för att förstärka varumärkesskydd. Dessa egenskaper gör det till otroligt användbart i rätt situation, men innebär också att man som entreprenör måste tänka lite annorlunda för att utnyttja designskyddet för att skapa kontrollpositioner.

Ett designskydd (eller mönsterskydd som det också kallas) är billigt, men det löper ofta under kort tid. Efter fem år måste det förnyas, vilket betyder att man vart femte år får en möjlighet att revidera sin värdering av skyddet, vilket givetvis kan få stora konsekvenser för de affärsrelationer som är beroende eller påverkas av det. Detta innebär att det finns både mer och vinna och mer att förlora på att använda designskyddet för att bygga det som vi på Rouse kallar relationsbaserade IP-skydd.

Designskyddet är kostnadseffektivt och kan erbjuda ett enkelt skydd för de som inte har råd med eller av andra skäl inte kan få patent, men kan också användas som ett komplement till patent och varumärkesregistreringar för att bygga ett utökat skydd, stärka kontrollpositioner, och som ett kostnadseffektivt slagträ vid eventuell konflikt. På Rouse webinarium "Designskyddet i affärsrelationer" få du lära dig mer om hur du kan använda designskyddet för att skapa starkare relationsbaserade skydd för dina immateriella tillgångar. Anmälan är kostnadsfri och sker via bildlänken nedan:

1075012.jpg

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.