COVID-19 salgini dünya ekonomisi ve finans sektörü için büyük bir tehdit. Bu sebeple, tüm dünyada uygulanan önlemler ve devletler tarafindan belirli sektörler için alinan kararlar, taraflar arasindaki ticari iliskileri etkilemeye devam etmekte. Finansman islemleri kapsaminda borçlularin yükümlülük ve taahhütlerini zamaninda ve eksiksiz sekilde yerine getirmesi, söz konusu önlemler ve ilgili uygulamalar neticesinde daha da zorlasmakta. Bu sebeple, finansman islemlerinin taraflarinin, COVID-19 salgininin yaratacagi etkileri dikkate alarak finansman sözlesmelerindeki hükümleri tekrar gözden geçirmeleri ve söz konusu islemlerin sürdürülebilir olmasi amaciyla bu sözlesmelere iliskin bazi degisikliklere veya düzenlemelere gitmeleri gerekebilir.

Bu kapsamda, borçlu taraflarin finansman sözlesmelerinde dikkat etmesi gerekebilecek bazi düzenlemeler söyle özetlenebilir:

. Ön Sartlar ve Müteakip Sartlar: Kredi kullandirimi için tamamlanmasi gereken ön sartlar ve müteakip sartlarin, salgin sebebiyle zamaninda yerine getirilip getirilemeyecegi ile ilgili degerlendirme yapilmasi faydali olacaktir. Salgin kapsaminda alinan önlemler ve kararlar neticesinde, talep edilen bazi belgelerin veya islemlerin zamaninda tamamlanamamasi ihtimal dahilindedir. Özellikle, ipotek kurulmasi veya resmi izin ve lisans alimi gibi resmi merciler nezdinde gerçeklestirilecek islemlerin gecikmesi ihtimaline karsi söz konusu ön sartlar ve müteakip sartlarin sürelerinde degisiklikler yapilmasi talep edilebilir.

. Esasli Olumsuz Etki: Finansman sözlesmeleri tahtinda düzenlenen esasli olumsuz etki veya esasli olumsuz degisiklik tanimlarinin incelenmesi faydali olacaktir. Söz konusu tanimlarda belirtilen hallerin temerrüt hali olusturmasi ihtimali söz konusu olabilecektir.

. Izin Verilen Islemler: Salgin döneminde borçlunun ticari operasyonunun devami için elzem nitelikte olan bazi islemler, finansman sözlesmesi hükümleri çerçevesinde sinirlandirilmis olabilir. Bu kapsamda, gerekli islemlerin borçlu tarafindan gerçeklestirilebilmesine olanak saglayacak sekilde finansman sözlesmelerinde düzenleme yapilmasi veya bunlara iliskin kredi verenden izin alinmasi gerekebilecektir. Örnegin, borçlunun bu dönemde acil nakit ihtiyaci sebebiyle farkli finansal kuruluslardan saglayabilecegi ek finansal borçlanmalara veya üçüncü kisilere yapabilecegi varlik satislarina finansman sözlesmeleri kapsaminda izin verilip verilmediginin incelenmesi faydali olacaktir.

. Finansal Taahhütler: Finansal taahhütler kapsaminda, borçlunun nakit akisi, net kari ve finansal tablolarindaki durum esas alinarak yapilacak hesaplamalarin gözden geçirilmesi faydali olacaktir. Finansman sözlesmeleri kapsamindaki finansal taahhütlerin ve oranlarin saglanamamasi riskine karsi hesaplama yöntemlerinde birtakim degisikliklere ihtiyaç duyulabilir. Özellikle net nakit akisi, VAFÖK, dönüsüm kuru gibi hesaplamalari dogrudan etkileyen tanimlara iliskin olarak, salgin dönemini kapsayacak istisnai düzenlemeler getirilebilir.

. Bütçe ve Harcamalara Iliskin Taahhütler: Özellikle proje finansmanlari kapsaminda akdedilen finansman sözlesmelerinde borçlularin ilgili proje kapsamindaki harcamalarina, proje maliyetlerine, bütçelerine ve olasi artan maliyet hesaplamalarina iliskin detayli düzenlemeler yer alabilmektedir. Salgin döneminde borçlular tarafindan alinan önlemler dolayisiyla söz konusu harcamalar planlanan maliyet tutarlarini asabilecek veya harcamanin yapildigi kalemler farklilik gösterebilecektir. Bu nedenle, salgin döneminde alinan önlemler çerçevesinde ilgili hükümlerin tekrar gözden geçirilmesi ve ortaya çikabilecek ek masraf kalemlerini de kapsayacak sekilde tadil edilmesi gerekebilir.

. Bilgi Saglama Taahhütleri: COVID-19 salgini sebebiyle alinan önlemler çerçevesinde, basta bankacilik sektörü olmak üzere birçok sektörde raporlama yükümlülüklerine iliskin esneklikler saglandigi görülmektedir. Buna paralel olarak, finansman sözlesmelerinde de borçlularin bilgi saglama ve raporlama taahhütlerini belirtilen zamanlarda saglayip saglayamayacaklarinin degerlendirilmesi faydali olacaktir. Özellikle, salgin sebebiyle finansal tablolarda gerekebilecek ek düzeltmeler sebebiyle, finansman sözlesmelerinde öngörülen sürelerle ilgili degisiklikler veya salgin dönemi özelinde süre uzatimlarinin talep edilmesi mümkün olabilir.

. Faaliyetlere Iliskin Taahhüt ve Temerrüt Halleri: Salgin döneminde ve devaminda borçlunun operasyonel faaliyetlerinin etkilenmesi sonucunda, finansman sözlesmeleri kapsamindaki ticari faaliyetlere iliskin taahhütlerin ihlali veya buna bagli temerrüt halleri meydana gelebilecektir. Bu kapsamda, ticari operasyonun baslamasina veya projenin tamamlanmasina iliskin, taahhüt edilen nihai sürelerin yeniden degerlendirilmesi faydali olacaktir. Ayrica, ticari faaliyetlerin durmasi/kesintiye ugramasi ve kamusal müdahale gibi temerrüt hallerinin de göz ardi edilmemesi gerekmektedir.

. Çapraz Temerrüt: Borçlunun, tarafi oldugu finansman islemlerinin birbirinden ne ölçüde etkilendigini degerlendirmesi ve bu kapsamda bu sözlesmelerdeki çapraz temerrüt hükümlerini dikkate almasi faydali olacaktir. Oldukça sik basvurulan çapraz temerrüt hükümleri, borçlunun finansman sözlesmelerini toplu halde etkileyerek bu islemler üzerinde "domino etkisi" yaratabilmektedir. Özellikle, genel kredi sözlesmesi gibi genis düzenlemeler içeren belgelerin tekrar gözden geçirilmesi ve bu dogrultuda gerekirse ilgili kredi verenler ile görüsülmesi degerlendirilebilir.

Mayis 2020

© Kolcuoglu Demirkan Koçakli Attorneys at Law 2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.