Yeni Gelisme

COVID-19 salginina iliskin olarak devlet tarafindan alinan önlemler kapsaminda Türkiye Cumhuriyeti Sayin Cumhurbaskani 29 Haziran 2020 tarihli konusmasinda kisa çalisma ödeneginden yararlanma süresinin ve is sözlesmelerinin feshi yasagi ile ücretsiz izin uygulamasina iliskin sürelerin bir ay uzatilacagini açiklamistir.

Bu baglamda, 30 Haziran 2020 tarihli ve 31171 sayili Resmi Gazete'de 2706 ile 2707 sayili Cumhurbaskani Kararlari yayimlanmistir.

Cumhurbaskani Kararlari Neleri Düzenliyor?

Fesih Yasagi ve Ücretsiz Izin

7244 sayili Yeni Coronavirüs (COVID-19) Salgininin Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltilmasi Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun uyarinca 17 Nisan 2020 tarihinden 17 Temmuz 2020 tarihine kadar, Is Kanunu'nun kapsaminda olup olmadigina bakilmaksizin her türlü is veya hizmet sözlesmesinin, Is Kanunu'nun 25. maddesinin birinci fikrasinin (II) numarali bendinde ve diger kanunlarin ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarina uymayan haller ve benzeri sebepler disinda isverenler tarafindan feshedilmesi yasaklanmisti. Ayni kanun, fesih yasagi sirasinda isverenin isçiyi tamamen veya kismen ücretsiz izne gönderebilecegini düzenlemisti.

2707 sayili Cumhurbaskani Karari fesih yasagi süresini ve fesih yasagi boyunca isverenlerin çalisanlarini ücretsiz izne gönderme imkânini 17 Agustos 2020 tarihine dek uzatmistir.

Kisa Çalisma Ödenegi

2706 sayili Cumhurbaskani Karari, COVID-19 salginindan kaynaklanan zorlayici nedenler yüzünden 30 Haziran 2020 tarihine kadar (ve bu tarih dâhil olmak üzere) kisa çalisma ödeneginden yararlanmak için basvuran isyerleri için kisa çalisma ödeneginin süresini, yeni bir basvuru ve uygunluk tespiti yapilmasina gerek bulunmaksizin, daha önce kisa çalismadan yararlanan ayni isçiler için ve ayni sartlari asmamak kaydiyla bir ay uzatmistir. Bir aylik dönemin baslangici asagidaki sekilde belirlenmistir:

  1. 30 Haziran 2020 tarihinden önce kisa çalisma uygulamasinin sona ermis oldugu isyerleri için bir aylik süre 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren baslayacaktir.
  2. 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle kisa çalisma uygulamasinin devam ettigi isyerleri için bir aylik süre kisa çalismanin ilgili isyeri için sona erdigi tarihten itibaren baslayacaktir.
Buna ek olarak, COVID-19 salginindan kaynaklanan zorlayici nedenler yüzünden yapilan kisa çalisma ödenegi ödemeleri çalisanlarin baslangiçta belirlenen issizlik ödenegi sürelerinden düsülmeyecektir.

Sonuç

COVID-19 salgini, Türkiye'yi ve Türkiye'deki çalisma yasamina dair uygulamalari esasli bir sekilde etkilemistir. Hükümet, isverenlere destek olmak ve çalisanlari korumak amaciyla bazi uygulamalar yürürlüge koymaya devam etmektedir. Isverenlerin COVID-19 salginina iliskin gelismeler oldukça konu ile ilgili tüm degisiklikleri yakindan takip etmelerini tavsiye ederiz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.