1. 4734 Sayili Kamu Ihale Kanunu Kapsaminda Yeterlilik Kriteri

Yeterlik kriterleri 4734 sayili Kanun'un 10'uncu maddesinde belirlenen ve  ihaleye katilacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine iliskin olarak istenebilecek bilgi ve belgelerdir.

Ihale konusu isin niteligine göre, 4734 sayili Kanun'un 10'uncu maddesinde belirlenen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik degerlendirmesinde kullanilacagi, ihale dokümaninda ve ihale veya ön yeterlige iliskin ilân veya davet belgelerinde belirtilir.

  1. Makine, Teçhizat ve Diger Ekipmana Iliskin Belgeler Yeterlilik Kriteri Olarak Belirlenebilir mi?

30 Eylül 2020 tarihli Resmî Gazetede, 4734 sayili Kamu Ihale Kanunu kapsamindaki idarelerin, bu kanuna göre gerçeklestirecekleri hizmet, mal alimi ve yapim isi ihalelerinde, yeterlilik kriterlerine iliskin yeni düzenlemelere yer verilmistir.

Bu kapsamda Hizmet Alim ve Yapim Isi Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi'nin degisiklige ugrayan 41'inci maddesi ve Mal Alim Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi'nin degisiklige ugrayan 40'inci maddesi geregince; idareler makine, teçhizat ve diger ekipmana iliskin belgeleri yeterlik kriteri olarak düzenleyemeyecektir.1 Ancak Hizmet Alim Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi'nde makine, teçhizat ve diger ekipmana iliskin bilgilere Sözlesme tasarisinda yer verilebilecegi düzenlenmistir. 2

Hizmet Alimi ihalelerinde isin niteliginin gerektirmesi, Mal Alimi ve Yapim Isi ihalelerinde ise özel imalat süreci gerektiren hallerde, kendi mali olmasi gerekli görülen makine, teçhizat ve diger ekipman fiyat disi unsur olarak belirlenebilecektir. Bu halde Idari sartnamede, fiyat disi unsur olarak belirlenen makine, teçhizat ve diger ekipmanin sayisi, niteligi ve teknik kriterlere yönelik düzenlemelere yer verilecektir.

30.09.2020 tarihinde Uygulama Yönetmelikleri eki olan tip Idari sartnamelerde yapilan degisiklerde; Teknik sartnamelerde yeterlik kriteri olarak düzenlenen belgelerin idari sartnamelerde açikça sayilmadikça, tekliflerin degerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alinmayacagi da düzenlenmistir.

Nitekim Kamu Ihale Kurulu'nun 13.01.2021 tarih, 2021/UY.II-107 sayili kararinda3; 'Ihale Ilani ve Idari Sartname maddesinde yer verilen düzenlemelerin yeterlik kriteri niteliginde düzenlemeler' oldugu, ifade edilmis ve 30.09.2020 tarihinde Yapim Isi Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi'nin 41. Maddesinde yapilan degisiklige atif yapilarak, ihalenin iptaline karar verilmistir.

Sonuç olarak; Uygulama Yönetmeliklerinde yer alan ve Idari Sartnamede belirtilenler disinda, Teknik Sartname'de ayrica herhangi bir yeterlik kriteri belirlenmeyecektir.

Makine, teçhizat ve diger ekipmana iliskin belgeler ise, bir yeterlik kriteri olarak idari sartnamelerde düzenlenemeyecektir. Yeterlilik olarak düzenlenmesi halinde,  ihalenin iptali söz konusu olabilecektir. Son degisiklikle, makine, teçhizat ve diger ekipmana iliskin bilgi ve belgeler, yeterlilik olarak belirlenemeyecegi için, ihale komisyonu tarafindan da denetlenemeyecektir.

Footnotes

1. Mal Alim Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi madde 40: Makine, teçhizat ve diger ekipman yeterlik kriteri olarak belirlenemez. Ancak, özel imalat süreci gerektiren ihalelerde kendi mali olmasi gerekli görülen makine, teçhizat ve diger ekipman fiyat disi unsur olarak belirlenebilir. Idari sartnamede, fiyat disi unsur olarak belirlenen makine, teçhizat ve diger ekipmanin sayisi, niteligi ve teknik kriterlere yönelik düzenlemelere yer verilir. Fiyat disi unsur degerlendirmesi yapilabilmesi için kendi mali oldugunu gösteren belgeler ile teknik kriterleri tevsik eden belgelerin teklif ile birlikte sunulmasi gerekir. (Ayni yönde Yapim Isi Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi'nin 41. maddesi)

2. Hizmet Alim Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi madde 41: Isin yapilabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diger ekipmana iliskin bilgilere sözlesme tasarisinda yer verilir. Ancak, söz konusu makine, teçhizat ve diger ekipman yeterlik kriteri olarak belirlenemez. Isin niteliginin gerektirdigi hallerde, kendi mali olmasi gerekli görülen makine, teçhizat ve diger ekipman fiyat disi unsur olarak belirlenebilir. Idari sartnamede, fiyat disi unsur olarak belirlenen makine, teçhizat ve diger ekipmanin sayisi, niteligi ve teknik kriterlere yönelik düzenlemelere yer verilir.

3.Kamu Ihale Kurulu'nun 13.01.2021 tarih, 2021/UY.II-107 sayili karari: "Idarece 240 tonluk asfalt plentine yönelik olarak Ihale Ilani ve Idari Sartname'de gerçeklestirilen düzenlemeler incelendiginde, Ihale Ilani'nin 4.3.2'nci maddesi ile Idari Sartname'nin 7.5.2.1'inci maddesinde gerçeklestirilen düzenlemelerin yeterlik kriteri niteliginde düzenlemeler oldugu, söz konusu düzenlemeler ile isteklilerin ihaleye teklif sunabilmesi için Gaziantep ili sinirlari içerisinde en az 240 ton/saat kapasiteli kurulu asfalt plentine (kendi mali veya kiralik) sahip olmasi ve kurulum yeri ile kapasitesini gösteren kapasite raporuna iliskin bilgilere yeterlik bilgileri tablosunda yer vermesi gerektigi anlasilmistir.

 Yapim Isleri Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi'nin 41'inci maddesinde, ihale konusu isin yürütülmesi için isyerinde bulundurulmasi öngörülen tesis, makine, teçhizat ve diger ekipmanin yeterlik kriteri olarak belirlenemeyecegi hüküm altina alindigi dikkate alindiginda Ihale Ilani'nin 4.3.2'nci maddesi ile Idari Sartname'nin 7.5.2.1'inci maddesinde gerçeklestirilen düzenlemelerin mevzuata aykirilik teskil ettigi anlasilmaktadir. (...)

Sonuç olarak, yukarida mevzuata aykiriliklari belirtilen islemlerin düzeltici islemle giderilemeyecek nitelikte islemler oldugu tespit edildiginden, ihalenin iptali gerekmektedir."

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.