DMO ALIMLARINDA USUL VE ESASLAR

Devlet Malzeme Ofisinin Satin Alimlarinin Dayanagi, Amaci ve Kapsami

29.12.2019 tarihli Cumhurbaskanligi Karari ile yürürlüge giren 'Devlet Malzeme Ofisi Ana Statüsü' nün 5. Maddesinde DMO'nun amaci; "kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altinda bulunan ya da kamu kaynagi kullanan kamu kurum ve kuruluslarinin ihtiyaci olan mal ve hizmetlerin kamu yarari gözetilerek, kamu kaynaklarinin etkin ve verimli biçimde kullanilmasi, savurganligin önlenmesi, faaliyet alanina giren ihtiyaç konusu malzemenin standart ve kalitesinin azami ölçüde saglanmasi, seffaflik, rekabet, hesap verebilirlik prensipleri dogrultusunda iç ve dis piyasadan tedarik edilmesi ve dagitimi için kamu kurum ve kuruluslari adina merkezi satin alma islevini yürütmek üzere, satin almak veya alici kurum ve kuruluslar ile üretici veya saticilari bulusturmak suretiyle ihtiyaçlarinin teminini saglamaktir" seklinde belirtilmistir.

Statünün 'Faaliyete Konu Mal ve Hizmet Gruplari' baslikli 6. Maddesinde;

"DMO'nun faaliyetine konu mal ve hizmet guruplari asagida gösterilmistir.

a) Bilisim ürünleri (kurum otomasyonuna yönelik yazilimlar hariç),

b) Büro makine ve ekipmanlari,

c) Sabit tesisler hariç aydinlatma cihazlari ve isitma-sogutma araçlari,

ç) Kâgit ve kirtasiye ürünleri,

d) Giyim ürünleri ve aksesuarlari,

e) Mobilya ve büro mefrusati,

f) Temizlik ürünleri ile temizlik araç ve ekipmanlari,

g) Tasit, üstyapili tasit ve is makinesi; bunlarin akü ve lastikleri ile akaryakit ve sarf malzemesi,

g) Tasit, üstyapili tasit ve is makinesi kiralamalari,

h) Ilaç, tibbi cihaz ve saglik ürünleri,

i) Seyahat ve nakliye hizmetleri,

i) Basili ürünler ve basim hizmetleri,

j) Elektrik ve yakit ürünleri,

k) Kamu kurum ve kuruluslarinin sair döseme, demirbas, makine ve teçhizatlardan ortak kullanim konusu olanlari,

l) Yönetim kurulunca belirlenecek diger mal ve hizmet gruplari."

seklinde düzenlenmistir.

Yukarida sayilan mal ve hizmet gruplarindan hangilerini saglayacagi katalogda gösterilir. Katalogun hazirlanmasi, uygulanmasi ve yayimlanmasiyla ilgili hususlar ile katalogda yer alacak ürünler DMO tarafindan belirlenir. Katalogda yer alacak firmalarin ülke düzeyinde taahhüdünü yerine getirecek yeterlige sahip olmasi ve rekabeti engellemeyecek sekilde belirlenmesi esastir.

Statünün 7. Maddesinin 2. Fikrasinda; "Ofisin satin alacagi mal ve hizmetleri 4734 sayili Kamu Ihale Kanunu çerçevesinde veya ayni Kanunun 3'üncü maddesinin (g) bendinde düzenlenen istisna kapsamina giren alimlar yönünden, katalog anlasmalari kapsaminda veya elektronik ihale veya diger satin alma usulleriyle temin edebilir." Düzenlemesi yer almaktadir.

Bilindigi üzere 4734 Sayili Kanun'un 3. Maddesi kapsaminda yer alan istisna hükümlerinde ceza ve yasaklilik hükümleri hariç 4734 Sayili Kanun hükümleri uygulanmamaktadir. Devlet Malzeme Ofisi Satin Alma Yönetmeligi ise mal ve hizmetlerin, 4734 sayili Kamu Ihale Kanunu'nun Istisna kapsamina giren 3. maddesinin (g) bendi kapsaminda satin alinmasi, sözlesme yapilmasi ve/veya siparis verilmesine iliskin esas ve usulleri düzenlemektedir.

DMO Alimlarinda Temel Ilkeler

DMO Alimlarindaki temel ilkeler ana statünün 7. Maddesinde düzenlenmistir. Buna göre,

  • 6'nci maddede belirtilen mal ve hizmetleri iç ve dis piyasadan, öncelikle yerinden ve ilk elden, toplu alimlarin sagladigi fiyat avantajlarindan azami ölçüde yararlanilarak en ekonomik biçimde mutat ticari usullerle tedarik eder.
  • Hangi mal veya hizmetin katalogda yer alacagi DMO tarafindan belirlenmekle birlikte, yerel olarak üretilen ürünlerin ve küçük ölçekli firmalarin da ekonomiye kazandirilmasi amaciyla, belli bir il veya bölgeye hizmet veren firmalarin katalogda yer almalarini saglayacak tedbirler alinir.
  • DMO, yerli ürün veya yerli üreticilerin desteklenmesi amaciyla farkli Katalog uygulamalarina gidebilir.
  • DMO, yurtiçinde üretimi bulunmayan veya sinirli bulunan orta-yüksek ve yüksek teknoloji transferine dayali ürünlerde yerli üretimin gelistirilmesi amaciyla alim garantisi verebilir.
  • DMO'nun, yapacagi ihalelerde elektronik ihale yöntemlerini kullanmasi esastir. Elektronik ortamda yapilan ihalede uygulanacak esas ve usuller DMO tarafindan belirlenir. DMO, sunacagi mal ve hizmeti, katalogda yer alan mütesebbisler arasinda ihale veya pazarlik yapmak suretiyle temin edebilecegi gibi, belirlenecek parasal tutara kadar olan mal ve hizmetleri katalogda yer alan mütesebbislerden dogrudan siparis yoluyla da temin edebilir. Bu usullerin herhangi biriyle temin edilemeyen veya piyasa fiyatlarinin yüksek oldugu veya toplu aliminda kamu yararinin bulundugu anlasilan mal ve hizmetler DMO tarafindan belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde tedarik edilerek, kamu kurum ve kuruluslarinin talepleri karsilanabilir.
  • Katalogda yer alan mütesebbislerden temin edilen mal ve hizmetler ile çerçeve anlasmalar suretiyle veya ihaleler sonucu temin edilen mal ve hizmetlerin karsiliginda alinacak hizmet bedeli Yönetim Kurulunca belirlenir.
  • DMO'nun kendi ihtiyaçlari için yapacagi 6'nci maddede sayilan faaliyete konu mal ve hizmet kapsamindaki alimlari, diger kamu kurum ve kuruluslari için uygulanan usullere tâbidir.

DMO'nun Tedarik ve Satis Usulleri

Kamu Kurum ve Kuruluslarinin Devlet Malzeme Ofisinden Yapacaklari Mal ve Malzeme Taleplerine Iliskin Yönetmelik'in Ofisin Tedarik Usulleri baslikli 6. Maddesinde DMO tarafindan yapilacak tedarik usulleri belirlenmistir. Buna göre tedarik usulleri;

  • Stok ürünleri ile tedarik; talep konusu malzemenin, alimi yapilan ve stoklanan malzemeden temin edilmesidir.
  • Katalog ürünleri ile tedarik; talep konusu malzemenin, tedarikçilerden Açik Satislara Ait Satin Alma Sözlesmesi, Protokol ve Çerçeve Anlasmalar kapsaminda temin edilmesidir.
  • Müteferrik tedarik; talep konusu malzemenin, Ana Statüde yer alan mal ve malzeme olmakla birlikte, stok ürünleri arasinda bulunmadigi veya mevcudu olmadigi veya katalog ürünleri arasinda yer almadigi hallerde temin edilmesidir."

seklindedir.

Devlet Malzeme Ofisi Satis Yönetmeligi'nin Satis Sekilleri baslikli 12 maddesinde, Ofis satislari, esas itibariyle müsteri taleplerine iliskin mal ve malzeme bedelinin pesin olarak Ofis hesaplarina intikalini müteakip yapilacagi öngörülerek, Ofis satislari Yönetim Kurulunca uygun görülmesi halinde asagidaki sekillerde de yapilabilecegi belirtilmistir.

  • Kredili satis; bedeli daha sonra tahsil edilmek üzere yapilan satistir.
  • Kampanyali satis; belirli ürünlerde sinirli süreler için indirimli fiyatlar uygulanarak yapilan satistir.
  • Promosyonlu satis; belirli ürünlerin, belirli miktar ya da tutarda alinmasi durumunda yaninda bedelsiz mal verilmek suretiyle yapilan satistir.
  • Tahditli satis; tüm müsteri taleplerinin karsilanamamasi durumunda ürünlerin imkânlar oraninda ve daha çok müsterinin ihtiyacini karsilayabilmek bakimindan sinirlandirilarak yapilan satistir.
  • Ihalelere katilim suretiyle satis; Ofis faaliyetleri kapsamindaki mal ve hizmetlere iliskin olarak kamu kurum ve kuruluslarinca açilan ihalelere katilmak suretiyle yapilabilecek satistir.

DMO Satin Alma Usulleri

Ana Statünün 7. Maddesinin 7. Bendinde belirtildigi üzere, DMO, sunacagi mal ve hizmeti, katalogda yer alan mütesebbisler arasinda ihale veya pazarlik yapmak suretiyle temin edebilecegi gibi, belirlenecek parasal tutara kadar olan mal ve hizmetleri katalogda yer alan mütesebbislerden dogrudan siparis yoluyla da temin edebilir.

Satin alma ile ilgili personel tarafindan, piyasa arastirmasi yapilmak suretiyle icra edilen, merkezde ilgili birim yetkilisinin, tasra teskilatinda müdürlerin onayi ile kesinlesen satin alma usulüdür. Bu suretle yapilacak satin alma limiti, Genel Müdürlük ve tasra teskilati için Yönetim Kurulunca tespit edilir. Talep yazisindaki vasiflari geregince veya numune suretiyle, sartname düzenlenmeksizin alim yapilabilir. Bu satin almalar, mutemetlerce alinacak avans yolu ile de yapilabilir.

Genel Müdürlükçe belirlenen parasal tutari veya miktari asmayan ve Yönetim Kurulunca onaylanan açik satislara ait satin alma sözlesmesi, protokol ve çerçeve anlasma hükümleri dahilinde, bu kapsamda yer alan mal ve hizmetler, dogrudan yüklenici firmaya siparis verilmek suretiyle temin edilebilir.

Devlet Malzeme Ofisi Satin Alma Yönetmeligi Kapsamindaki Önemli Noktalar

  • Satin almalar teklif isteme, ilan, e-posta veya mektupla duyurulur.
  • Teklif mektuplarinda satin alma mevzuu mal veya hizmetin cinsi, miktari, bedeli ve sartname ve eklerinin okunup aynen kabul edildiginin, her bir mal veya hizmet için teklif edilen miktar ile kismi tekliflerde teslim yerinin belirtilmesi, ayrica fiyatin rakam ve yazi ile açik olarak yazilmasi, üzerinde kazinti, silinti düzeltme bulunmamasi, ad, soyadi veya ticaret unvani yazilmak suretiyle yetkili kisilerce imzalanmis olmasi zorunludur.
  • Teklif mektuplari, ilan veya davet mektubunda belirtilen gün ve saate kadar Ofise verilir.
  • Usulüne uygun olarak verilen veya gönderilen teklif mektuplari, ihale komisyonu tarafindan, hazir bulunan teklif sahipleri veya vekilleri huzurunda sira ile açilir. Kimlerin ihaleye kabul edildigi hazir bulunanlara duyurulur. Ihaleye kabul edilmeyen isteklilerin iç zarflari açilmayarak kendilerine veya vekillerine, teminatlariyla birlikte iade olunur.
  • Satin alinacak mal ve hizmetlerin mahiyeti ve özellikleri, teminat alinmasini gerektiriyorsa, bu husus ve alinacak teminat miktari Yönetim Kurulunca onaylanan prensip karari ile belirlenir ve isin baslangicinda ilgililere duyurulur.
  • Anili yönetmeligin Ihale Serbestisi baslikli 31. maddesinde ise ofisin ihaleyi yapip yapmamakta veya kismen ihale etmekte veya tercih ettigi istekliye vermekte serbest oldugu ile, söz konusu hususlarin sartname, ilân ve teklif isteme mektuplarinda belirtilmesinin mecburi oldugu da hüküm altina alinmistir.
  • Sartnamesinde aksine hüküm bulunmadigi durumda satin alma sonucu, satin almaya ait komisyon kararinin yetkili merciler tarafindan onaylandigi tarihi müteakip en geç opsiyon süresi içerisinde ihale üzerinde birakilan istekliye faks ve yazi ile bildirilir. Ayrica, Ofis ihale sonuçlari aylik olarak internet sitesinde yayimlanir.
  • Ofis yüklenicinin muvafakatini almak kaydiyla sözlesme konusu malzemeyi ilk ihale miktarini asmamak ve bu Yönetmeligin 5 inci maddesinin besinci fikrasi sakli kalmak üzere, ayni sartlarla artirabilir.
  • Ayrica yine ayni yönetmelikte belirtilen yasak fiil veya davranislarda bulunanlar hakkinda kamu ihalelerine katilmaktan yasaklama karari verilebilecegi düzenlenmistir.

Ihaleye Girebilme Sartlari

DMO Sartnameleri arasinda yer alan Iç Piyasadan Yapilacak Satin Almalara Ait Ticari Sartname'de Ihaleye Girebilme Sartlari asagida bulunan sekilde sayilmistir;

  • Türkiye'de tebligat için adres göstermesi,
  • Ticaret ve / veya Sanayi Odasi Belgesi vermesi,
  • Imza sirküleri vermesi
  • Teklif isteme mektubunda veya ihale dokümaninda yazili miktarda geçici teminat vermesi
  • Ihale dokümanini olusturan belgelerin aslina uygunlugu ve belgelerin tamam olup olmadigina iliskin Yazili Taahhütname verilmesi
  • Sartnamenin 5.maddesinde yazili esaslara göre hazirlanacak teklif mektubu vermesi
  • Sartname ve ekleri ile teknik sartnamenin (gerekmesi halinde) satin alindigina dair kasa tahsil fisinin, tekliflerin açilmasini müteakip asli geri verilmek üzere, asli ve bir örnegini vermesi
  • Diger belgeler

Burada önemli olan diger bir husus, kamu ihalelerinden yasaklanmis olanlarin, belirtilen suçlardan dolayi hüküm bulunanlar, hileli iflas ettigine karar verilenler ve sayilan diger kisilerin ihaleye katilamayacak olduklari da hüküm altina alinmistir.

Anili sartnamede yüklenicilerin, ofisle akdetmis olduklari sözlesmeler geregi teslim edecekleri mal ve hizmetlerle ilgili olarak Tüketicinin Korunmasi Hakkinda kanun ve ilgili mevzuat kapsaminda sorumlu olduklari ayrica müsteri talebine göre Malin degistirilmesini, Ücretsiz olarak tamirini, Mal bedelinin iadesini, Deger kaybinin bedelden indirilmesini yükleniciden istenebilecegi belirtilmistir.

DMO TARAFINDAN YAPILACAK ZORUNLU ALIMLAR

Kamu Kurumlarina Ihtiyaçlarini Devlet Malzeme Ofisi Araciligi ile Karsilama Zorunlulugu Getirilmistir

Cumhurbaskani tarafindan 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 30. maddesi dayanak gösterilerek, 09.06.2020 tarihli, 2645 sayisi ile Kamu Kurum ve Kuruluslarinin Ihtiyaçlarinin Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlügünce Karsilanmasi Hakkinda Karar yayimlanmistir.

Söz konusu karar ile,

  • Genel Bütçe Kapsamindaki Kamu Idarelerinin (TBMM, Cumhurbaskanligi, Yüksek Mahkemeler, Bakanliklar vb.),
  • Özel Bütçeli Idarelerinin (Yüksekögretim Kurulu, Üniversiteler ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri vb.) ve
  • Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlarinin (RTÜK, SPK, BDDK, EPDK, KIK vb.)

Devlet Malzeme Ofisi statüsünde sayilan mal ve hizmetlerden Hazine ve Maliye Bakanliginca belirlenecek olanlari Devlet Malzeme Ofisi araciligi ile temin etmeleri zorunlu hale getirilmistir. 

Söz konusu kararin uygulanmasina yönelik usul ve esaslarin belirlenmesinde Hazine ve Maliye Bakanligi yetkili kilinmistir. Hangi alimlarin DMO araciligi ile temin edilecegine dair Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan henüz bir düzeleme yayimlanmamistir.

Saglik Bakanligi tarafindan Il Saglik müdürlüklerine gönderilen 11.06.2020 tarihli yazi ile; "Saglik Market Beserî Tibbi Ürün ve Tibbi Malzeme Çerçeve Anlasmasi ekinde yer alarak tedarik edilmek üzere belirlenen ürünlerin ihaleye konu edilmesi halinde sözlesme sürelerinin en fazla 2020 yili sonu olarak belirlenmesi ve DMO listeleri arasinda yer almasi durumunda herhangi bir ihaleye konu edilmemesi" bildirilmistir.

Uygulamada, kamu kurumlarinin ihtiyacini Devlet Malzeme Ofisi araciligi ile karsilama zorunlulugu bulunmamaktadir. Ancak söz konusu karar zorunluluk hali getirdigi ve tüm mal alimlarini kapsayabilecek nitelikte oldugu için kamu ihale sektöründe dikkatle izlenmesi gerekmektedir.

Devlet Malzeme Ofisi Katalog Ilani ve Ekleri

Devlet Malzeme Ofisinin istigal konusuna giren "Kataloga Alinacak Malzeme Çesitleri Listesi" nde yer alan ürünlerle, Katalogda yer almak isteyen ve ürünlerinin Kataloga alimi uygun görülen firmalarla 2 yil süreli Katalog Kapsamindaki Firmalardan Gerçeklestirilecek Açik Satislara Ait Satin Alma Sözlesmesi yapilir.

Kataloga müracaat edecek olan firmalarin, teklif edecegi ürünlerin "Kataloga Alinacak Malzeme Çesitleri Listesi" nde yer almasi gerekmekle birlikte, listede olmayan ürünlerle basvurulmasi halinde Devlet Malzeme Ofisi tarafindan kataloga alinmasi uygun görülenler söz konusu listeye eklenmek suretiyle basvuru islemlerine devam edilir.

Firmalar, DMO tarafindan ilan edilecek sektör ve ürün gruplari kapsaminda yer alan ürünlerinin "Kataloga Alinacak Malzeme Çesitleri Listesi" ne dahil edilmesi için kataloga müracaat etmeksizin de basvuruda bulunabilirler. Teklif konusu ürünler, katalogda yer alabilme kosullari, piyasadaki pazar paylari ve gerekli görülen diger hususlar yönünden arastirilacak olup, DMO tarafindan uygun görülenler bu listeye dahil edilecek, uygun görülmeyen ürünlere iliskin basvurular reddedilecektir.

Güncellenme tarihi 27 Mayis 2020 olan Katalog Ilani ve Ekleri kapsaminda bulunan Kataloga Alinacak Malzemeler listesinde, Tibbi Cihazlar Basligi altinda Röntgen Cihazlari, Uzun Dönem Kayit Sistemleri (EMG- EEG- EKG), Eko, Ultrason ve Doppler Görüntüleme Cihazlari, Radyoterapi Cihazlari ...vb. basliklari yer almaktadir.

2023 hedefleri arasinda gerçeklestirilen Saglik Market kapsamina nitelikli tibbi cihazlarin da dahil edilmesi gündeme gelebilecek, tibbi cihaz listesi ve diger malzeme listesi genisletilebilecektir.

Saglik Market Üzerinden Yapilan Alimlar

DMO ve Saglik Bakanligi is birligi ile hayata geçirilen, Saglik Market Projesi, Saglik Bakanligi'na bagli kurum ve kuruluslarinin saglik hizmeti sunumlarinin yürütülmesinde ihtiyaç duyduklari tibbi sarf, ilaç ve tibbi cihazlarin Devlet Malzeme O?si (DMO) tarafindan gerçeklestirilen elektronik ihaleler vasitasiyla tedarik edilmesi amaçlanmaktadir. Bu kapsamda yapilan islemler "Saglik Bakanligi ile Devlet Malzeme O?si Genel Müdürlügü Tedarik Is birligi Protokolü" kapsaminda yürütülmektedir.

Saglik Market kapsaminda yer alacak ürünler belirlenirken, sik tüketilen ve tüm saglik tesislerinde kullanilan tibbi sarf malzemeler, Temininde güçlük yasanan ilaç ve tibbi malzemeler, Saglik Uygulama Tebligi (SUT) ekinde yer alan birim fiyatlarin ve Kamu ödenen/ depocu fiyati üstünde firma teklifleri sebebiyle alinamayan ilaç ve tibbi malzemeler Il Saglik Müdürlükleri bagli saglik tesisleri ve ilgili üretici/ithalatçi/bayiler tarafindan gelen talepler degerlendirilmektedir.

Devlet Malzeme Ofisi kapsaminda tibbi malzemelerin temini amaciyla kurulmus Saglik Market'in malzeme listesi ise su an için Tibbi Sarf Ürünlerinden olusmaktadir. Bu kapsamda bulunan listelerde 1400 askin tibbi sarf ürünü bulunmaktadir. 

Yine Saglik Market Kapsaminda Beserî Tibbi ürünlerin temini de saglanmaktadir. Söz konusu Beserî Tibbi Ürünler listesinde simdilik 4500 ü askin ilaç bulunmaktadir. 

DEVLET MALZEME OFISI TARAFINDAN YAPILAN ALIMLARDA IZLENEBILECEK HUKUKI YOLLAR

Devlet Malzeme Ofisi'nin güncel mevzuati incelendiginde 4734 sayili Kanun'un 3. maddesinin (g) bendi geregi ofis tarafindan yapilan satin alimlarin istisna kapsaminda oldugu ve ceza ile ihalelerden yasaklama hükümleri hariç, 4734 Sayili Kamu Ihale Kanunu hükümlerine tabii olmadigi anlasilmaktadir. Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlügü tüzel kisilige sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumlulugu sermayesiyle sinirli bir Iktisadi Devlet Tesekkülü olmasi nedeni ile, yargi yerlerinde davalarda taraf sifati kazanmaktadir.

Ancak ilgili mevzuat içeriginde Kamu Ihaleleri Kanunu'nda oldugu gibi herhangi bir itiraz veya itirazen sikâyet yolu öngörülmemistir. Dolayisiyla yapilacak islemlerin idari islem oldugu göz önüne alinarak yol 2577 sayili Idari Yargilama Usul Kanunu'nun hükümleri uygulama alani bulacaktir. Ancak ihale/satin alma islemleri bitip sözlesme imzalandiktan sonra yasanacak uyusmazliklarda özel hukuk hükümlerinin uygulama alani bulabilecegi degerlendirilmektedir.

Ihale Sürecinde Izlenecek Hukuki Süreç

Ihale/satin alma sürecinde yasanabilecek uyusmazliklara yönelik olarak idare hukuku kurallari uygulama alani bulacaktir. Bu kapsamda 2577 sayili Idari Yargilama Usul Kanunu'nun 2. maddesi geregi idari dava türleri sunlardir:

  • Idarî islemler hakkinda yetki, sekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykiri olduklarindan dolayi iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafindan açilan iptal davalari,
  • Idari eylem ve islemlerden dolayi kisisel haklari dogrudan muhtemel olanlar tarafindan açilan tam yargi davalari ve
  • Tahkim yolu öngörülen imtiyaz sartlasma ve sözlesmelerinden dogan uyusmazliklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapilan her türlü idari sözlesmelerden dolayi taraflar arasinda çikan uyusmazliklara iliskin davalar.

Ihale sürecinde davaya konu olabilecek is veya eylem için Idari Yargilama Usul Kanun'un 10. maddesi geregi ilgililerin idari makamlara basvurabilecekleri öngörülmüstür. Dolayisiyla ihale süreci hakkindaki uyusmazliga iliskin DMO'ya basvuru yapilmali, istem reddedilirse veya 30 gün içerisinde cevap verilmez ise zimni ret isleminden itibaren 30 gün içerisinde Idare Mahkemesinde iptal davasi açilabilecektir. (2577 sayili Kanun 20/A Ivedi yargilama)

Ayrica yine ihale süreci tamamlanmis olup, ihale kararina karsi yapilacak basvurularinda ihale kararinin bir idari islem oldugu dikkate alinarak 2577 sayili Idari Yargilama Usul Kanunu'na göre yürütülmesi degerlendirilmektedir.

Yasak fiil ve davranislar, 4734 sayili Kanun'un 3. Maddesi geregi Kamu Ihale Kanunu'na tabii olup, ihalelere katilmaktan yasaklama islemine karsi, Resmî Gazete 'de yayinlanmasindan itibaren 60 gün içerisinde iptal davasi açilabilecektir.

Ihale/Satin Alma Sözlesmesi Imzalandiktan Sonra Izlenecek Hukuki Süreç

Söz konusu ihale/satin alma sözlesmesi imzalandiktan sonra meydana gelecek uyusmazliklara iliskin Devlet Malzeme Ofisi'nin 233 S. Kamu Iktisadi Tesebbüsleri Hakkinda KHK'ye tabi bir kamu iktisadi kurulusudur. DMO Ana Statüsü' nün 4. maddesinde; DMO, tüzel kisilige sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumlulugu sermayesiyle sinirli bir iktisadi devlet tesekkülü oldugu, 233 sayili Kanun Hükmünde Kararname ve bu Ana Statü hükümleri sakli kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tâbi oldugu düzenlenmistir. Bu kapsamda DMO'nun taraf oldugu satin alim sözlesmelerinin özel hukuk hükümleri çerçevesinde yetkili yargi yerlerindeki Hukuk Mahkemelerinin görevli olacagi degerlendirilmektedir.3.7.2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.