Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ("OECD") ile Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi ("EUIPO") tarafından hazırlanan "Sahte ve Korsan Ürün Ticaretindeki Eğilimler Raporu" ("Rapor") yayımlandı. Raporda 2014-2016 yılları arasındaki sahtecilik faaliyetleri ile bu dönem içerisinde bu faaliyetlerden etkilenen ülke ve sektörlere ilişkin istatistiki bilgilere yer verildi. 2011-2013 yıllarına ilişkin verilere göre hazırlanan bir önceki raporda piyasadaki taklit ürünleri temin eden ülkeler arasında yapılan sıralamada Türkiye üçüncü sıradayken, yeni raporda dördüncü sırada yer aldı.

Rapor, 2014 ve 2016 yılları arasında kaydedilen ticari istatistikler ve gümrüklerde gerçekleştirilen el koyma işlemleri dikkate alınarak hazırlandı. Marka, tasarım, patent ve telif hakkına ilişkin ihlalleri içeren rapor, yurt içinde üretilip satılan sahte ürünleri ve internet üzerindeki korsan içerikleri kapsamamaktadır.

Rapor'da, 2016 yılında dünya çapında sahte ve korsan ürünlere ilişkin ticaretin 509 milyar dolar değerinde olduğu, tüm ticaretin %3.3'ünü oluşturduğu ve önceki yıllara göre artış gösterdiği belirtilmektedir. El koyulan sahte ürünlerin çoğunluğunu ayakkabı, giysi ve deri ürünler oluşturmaktadır.

Rapor'da yer alan Türkiye'ye ilişkin önemli bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye, deri, gıda ve kozmetik ürünleri açısından önemli sahte ürün üreticilerinden biridir.
  • Dünya çapında el koyulan ürünlerin üreticilerine ilişkin sıralamada Çin ve Hong Kong'dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır.
  • 2014-2016 yılları arasında sahte ve korsan ürünlerin kaynağı olan ülkeler sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. 2011-2013 yılları arasında Çin ve Hong Kong'tan sonra üçüncü sırada yer almakta olan Türkiye'nin yerine Birleşik Arap Emirlikleri geçmiştir.
  • İhraç edilen sahte ve korsan ürünlerin ülke ticaretindeki oranı dikkate alınarak yapılan sıralamada Türkiye altıncı sırada yer almaktadır. 2011-2013 yıllarındaki veriler esas alınarak hazırlanan bir önceki raporda Türkiye, Çin ve Hong Kong'dan sonra üçüncü sırada yer almaktaydı. 2014-2016 yılları arasında ise Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Pakistan'da sahte ve korsan ürün ihracatının ülke ticaretindeki değeri Türkiye'den daha fazla oldu.
  • Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapan sahte ve korsan ürünlerin üretimini yapan ülkeler arasında da Türkiye üçüncü sırada yer almaktadır.

Rapor'da Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Pakistan gibi ülkelerin sahte ve korsan ürün ticaretine olan eğilimlerinin arttığı anlaşılmaktadır. Bunun yanında, Türkiye'de de sahte ürün üretimi ve ihracatında önceki yıllara oranla artış olmuştur. Türkiye önemli ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle sahte ve korsan ürünlere ilişkin en önemli ekonomilerden biri olmaya devam etmektedir.

Rapor metninin tamamına yalnızca İngilizce olarak ten ulaşabilirsiniz.

"Yazı ilk olarak, Moroğlu Arseven'in iki haftada bir yayımlanan bülteni MA | Gazette' de yer almıştır."

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.