Yeni Gelişmeler

Borsa İstanbul A.Ş. ("Borsa İstanbul"), Türk Lirası gecelik referans faiz oranını ("TLREF") oluşturdu.

TLREF nedir?

  • Birleşik Krallık Mali Piyasalar Düzenleyici Kurumu ("FCA") başkanı Andrew Bailey, Temmuz 2017'de yaptığı bir konuşmada, FCA'in 2021'den sonra bankalardan LIBOR hesaplaması için uyguladıkları faiz oranları hakkında bilgi talep etme yetkisini kullanmayacağını belirtip, piyasayı LIBOR yerine kullanılacak gösterge oranlar için seçenekleri oluşturmaya davet etmişti.
  • Dünyanın en çok bilinen gösterge faizi olan LIBOR'un 2021 yılından sonra açıklanmayacak olması nedeniyle, ülkeler manipüle edilemeyecek gecelik faizlere dayalı bir sistem kurma çabasına girdi. SONIA, EONIA, €STER, SARON, SOFR gibi gösterge formülasyonları tartışılmaya ve uygulanmaya başlandı.
  • Bu noktada, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ve Borsa İstanbul temsilcilerinden oluşan TLREF Komitesi, TLREF kurallarını oluşturdu. Bu kurallara buradan ulaşılabilir.
  • TLREF, Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarı'nda gerçekleşen, aynı gün başlangıç valörlü, Türk lirası cinsi devlet iç borçlanma senetleri teminatlı gecelik repo işlemleri kullanılarak hesaplanacak ve finansal türev ürünlerde, borçlanma araçlarında ve çeşitli finansal sözleşmelerde değişken faiz göstergesi, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılabilecek.
  • Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya, bu konjonktürde Türk Lirası için oluşan fırsatı gördüklerini ve organize piyasadaki işlemler referans alındığı için oldukça şeffaf olacak bir oran olan TLREF'i oluşturduklarını belirtti.
  • Bu doğrultuda, T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Alternatifbank A.Ş. sırasıyla 750 milyon, 500 milyon ve 50 milyon Türk lirası tutarında TLREF'e endeksli borçlanma aracı ihraç etti.
  • TLREF'e dayalı vadeli işlem sözleşmeleri de Borsa İstanbul Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası'nda işleme açıldı.
  • Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Normal Emirler Pazarı'nda gerçekleşen, aynı gün başlangıç valörlü ve sadece TL cinsi DİBS teminatlı gecelik repo işlemleri kullanılarak, hesaplanmaya ve yayımlanmaya başlayan TLREF oranı ve bu oranın getirisini takip edebilmek amacıyla oluşturulan BIST TLREF Endeksi verilerine BISTECH Veri Yayın Sistemi ve TLREF Verileri linkinden ulaşılabilir.

Sonuç

TLREF, bankaların, faiz risklerini döviz likiditesi kullanmadan yönetmelerini sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, TLREF yaygınlaştıkça uzun vadeli Türk lirası kredilerinin kullandırılması ve böylece, reel kesimin toplam kur riskinin azaltılması mümkün olacak.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.