у одному конверті або в один й той самий момент з одного й того ж поштового відділення, ідентичність або схожість за формою чи змістом тендерних пропозицій тощо. При цьому, схожість тендерних пропозицій за змістом може підтверджуватись, зокрема, однаковими орфографічними чи пунктуаційними помилками у текстах документів, використанням ідентичних шрифтів, абзаців, інтервалів тощо при складанні тендерної пропозиції, схожими особливостями використаного паперу чи принтеру.

Так, в одній зі своїх справ АМКУ виявив нехарактерну для конкретного виду послуг «схожість за оформленням, структурою та змістом» тендерних пропозицій учасників. Саме це обґрунтування стало базисом для визнання порушення у справі та притягнення відповідачів до відповідальності.

За наявності виявлених ознак порушення у діях учасників процедури державних закупівель органи АМКУ розпочинають розгляд справи. Документально дія оформлюється розпорядженням про початок розгляду справи, яке має містити посилання на конкретно виявлені ознаки порушення.

Під час розгляду справи про антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання у вигляді спотворення результатів торгів органи АМКУ можуть звертатись до суб'єктів господарювання з вимогами про надання інформації, одержувати від сторін, третіх осіб, інших осіб письмові та усні пояснення, в т.ч. щодо документів, фактів, отриманих в ході проведеної позапланової перевірки тощо.

При цьому надання достовірної інформації у запитаному органами АМКУ обсязі та строки, нестворення перешкод працівникам органів АМКУ у проведенні оглядів, вилученні чи накладенні арештів на майно, документи, будь-які інші носії інформації є прямим обов'язком суб'єктів господарювання. Невиконання такого обов'язку тягне за собою штрафні санкції у розмірі до 1% доходу (виручки) суб'єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передував року накладання штрафу.

В свою чергу, особи, які беруть участь у справі, мають право ознайомлюватися з матеріалами справи, наводити докази та доводити їх достовірність, подавати клопотання, наводити власні міркування та заперечення, надавати усні й письмові пояснення,. Єдиним, проте дуже суттєвим недоліком наведеного обсягу прав, є обмеження права ознайомлюватися з матеріалами справи. Таке право виникає у осіб, що беруть участь у справі, лише після одержання подання з попередніми висновками.

Саме ж подання з попередніми висновками складається органами АМКУ лише за результатами збирання та аналізу всіх доказів у справі й за своєю сутністю фактично є основою фінального рішення у справі.

Поруч з наведеними етапами розгляд справи про порушення може включати проведення слухання. Умовно таку дію можна вважати окремим факультативним етапом, що проводиться за ініціативою органів АМКУ для отримання від осіб, які беруть участь у справі, зауважень, пояснень, доводів, необхідних для встановлення фактичних обставин справи.

Завершальним етапом розгляду справи про антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання у вигляді спотворення результатів торгів є прийняття рішення у справі. Розмір штрафу за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, включаючи ті, що стосуються спотворення результатів торгів, визначається органами АМКУ у межах 10% доходу (виручки) суб'єкта господарювання, включаючи відносини контролю, від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передував року накладання штрафу.

У 2011 році накладені штрафи за такі види порушень законодавства про захист економічної конкуренції вираховувались у десятках, сотнях тисяч і навіть мільйонах гривень. Найбільшим штрафом минулого року за антиконкурентні узгоджені дії у вигляді спотворення результатів торгів суб'єктами господарювання за даними АМКУ є штраф у розмірі 3 мільйони гривень.

Фактором, що може значно вплинути на розмір застосованої штрафної санкції, є сприяння розслідуванню, визнання та припинення порушення та усунення його наслідків. Наглядним прикладом практичної реалізації такого механізму впливу на рішення органу АМКУ є справа про відповідні порушення ТОВ «Е» та «С» під час проведення Державним підприємством «К» торгів на закупівлю певних робіт із реконструкції приміщень. Антиконкурентні узгоджені дії вказаних суб'єктів були спрямовані на перемогу у тендері ТОВ «С». Проте, з огляду на сприяння останнім у розгляді справи, визнання ним порушення, на ТОВ «С» було накладено штраф у розмірі 8 тисяч гривень на відміну від ТОВ «Е», для якого була визначена штрафна санкція у розмірі 50 тисяч гривень.

Важливо, що для того щоб вплинути на розмір штрафу за антиконкурентні узгоджені дії у вигляді результатів торгів, суб'єкти-порушники мають вчинити відповідні дії (визнати порушення, усунути його наслідки) та надати АМКУ докази вчинення таких дій до моменту винесення подання з попередніми висновками.

Як бачимо, на кожному з етапів розгляду справ про антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання у вигляді спотворення результатів торгів існують свої особливості та практичні механізми впливу на хід подальшого розгляду справи. Особам, які беруть участь у справі, слід не тільки пильно слідкувати за порядком розгляду справи на кожному з її етапів та виконувати отримані від органів АМКУ вимоги, але й не нехтувати належними їм правами: заявляти клопотання, надавати зауваження, пояснення, доводи та докази у справі.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.