Багато студентів, а останнім часом і учнів, намагаються здобути професійний досвід ще в період свого навчання у вищих навчальних закладах та професійно-технічних училищах. Як наслідок, під час пошуку роботи після отримання диплому вони можуть вказати в своєму резюме такий бажаний на ринку праці досвід роботи. Однак роботодавці, які зацікавлені й готові працевлаштовувати майбутніх молодих спеціалістів, не завжди враховують особливості документального оформлення трудових відносин та обмеження, яких необхідно дотримуватися при виконанні трудових обов'язків такими працівниками. У статті пропонуємо читачам ознайо- митися з деякими аспектами працевлаштування зазначеної категорії працівників.

Приймаємо на роботу неповнолітніх учнів та студентів

Кодекс законів про працю України від 1971 р. (далі – КЗпПУ) встановлює, що неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Однак в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці такі працівники користуються спеці- альними пільгами. (Детальніше про працю не- повнолітніх читайте у статті Юрія Чумака та Ксенії Забродської на с. ..., – прим. ред.).

Працевлаштування студентів стаціонару: на що слід звернути увагу

Особливою категорією працівників є також студенти стаціонарної форми навчання, навіть якщо їм і виповнилося 18 років.

Особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, мають право, згідно зі ст. 54 ЗУ «Про вищу освіту» № 2984-III від 17.01.2002, на трудову діяльність у позанавчальний час. Тож, приймаючи на роботу студента, слід од- разу визначити, коли він може працювати: чи після/до лекцій у робочі дні, у вихідні дні або під час канікул. Якщо студент працюватиме у вільний від навчання час або у вихідні дні, то йому слід встановити неповний робочий день або тиждень. Можливість працювати за зви- чайним графіком студент може отримати за умови оформлення вільного відвідування за- нять у навчальному закладі або ж під час ка- нікул.

З огляду на зазначене, зі студентом можна укласти строковий (на час канікул) трудовий договір або ж безстроковий в інших випадках. Нагадаємо, що строковий трудовий договір, відповідно до ст. 23 КЗпПУ, укладається у ви- падках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з ураху- ванням характеру подальшої роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в ін- ших випадках, передбачених законодавством. Тож у випадку осіб, які навчаються, визначення строку працевлаштування враховує їхні інтер- еси з огляду на необхідність відвідувати заняття після завершення канікул.

Звернемо увагу, що неповний робочий день або тиждень може встановлюватися як при прийнятті на роботу, так і згодом (ст. 56 КЗпПУ). Таким чином, оформлюючи студента на роботу під час канікул, йому можна вста- новити звичайний на підприємстві робочий графік, а з початком навчального року/семес- тру перевести на неповний робочий день чи тиждень.

Так само як і студентові до 18 років, повно- літньому, який ще ніде не працював, необхідно оформити трудову книжку протягом п'яти днів після прийняття на роботу.

Згадаємо коротко питання, яке неодноразово ставили на різних форумах працівники кадрових служб і відповідь на яке може суттєво вплинути на правильність оформлення на роботу сту- дента. Оскільки навчання на стаціонарі є для студентів основною зайнятістю, деякі робото- давці вважали, що працевлаштування має бути оформлене «за сумісництвом». Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної ро- боти на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж підприємстві, в установі, організації або у громадянина (під- приємця, приватної особи) за наймом (п. 1 На- казу № 43 від 28.06.1993 Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Мініс- терства фінансів України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»). Однак навчання трудовою ді- яльністю не вважається, а навчальний заклад стосовно студента роботодавцем не виступає. Отже, основним місцем роботи для студента стане ваше підприємство. Підтвердження такої позиції можна знайти в п. 14 Постанови Пле- нуму ВСУ № 13 від 24.12.1999 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», а також у Листах Міністерства праці та соціальної політики України № 013-1229-22 від 20.08.2003, № 09-503 від 26.10.2005, № 66/06/186-07 від 12.03.2007.

Звернемо увагу на той факт, що новий ЗУ «Про зайнятість населення» № 5067-VI від 05.07.2012 з набуттям чинності 01.01.2013 розширив можливості для підвищення конку- рентоспроможності молоді. Так, згідно зі ст. 29 зазначеного Закону, студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освіт- ньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на на- ступному освітньо-кваліфікаційному рівні, ма- ють право проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від на- вчання час. Типова форма договору про ста- жування затверджена Постановою Кабінету Міністрів України № 20 від 16.01.2013. Запис про проходження стажування, строк якого не може перевищувати шести місяців, роботода- вець вносить до трудової книжки.

Особливості працевлаштування майбут- нього випускника, підготовка якого здійс- нювалася за держзамовленням

Відповідно до ч. 2 ст. 52 ЗУ «Про освіту» № 1060-XII від 23.05.1991, випускники вищих навчальних закладів, які здобули освіту за кошти державного або місцевого бюджетів, направляються на роботу і зобов'язані від- працювати за направленням і в порядку, вста- новленому Кабінетом Міністрів України. По- рядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійс- нювалася за державним замовленням, було затверджено Постановою КМУ № 992 від 22.08.1996. В нашій статті ми не будемо зупи- нятися на випадках, коли випускники таки от- римали своє направлення й планують (або й не планують) відпрацювати за ним три роки.

Торкнемося теми, коли вищий навчальний заклад не забезпечив свого майбутнього ви- пускника-бюджетника направленням на роботу, адже основними завданнями ВНЗ, поміж інших, є вивчення попиту на окремі спеціальності на ринку праці і сприяння, а не обов'язкове забез- печення, працевлаштуванню своїх випускників (ч. 2 ст. 22 ЗУ «Про вищу освіту»).

Так, на практиці часто трапляється, що ВНЗ у випадку відсутності направлення на роботу або відмови замовника у прийнятті на роботу молодого фахівця може дозволити випускникові підшукати собі робоче місце самостійно. У та- кому випадку випускник отримує довідку про надання можливості самостійного працевлаш- тування.

У відповідь випускник (працівник) надає ВНЗ повідомлення до довідки про надання можливості самостійного працевлаштування, яке має такий приблизний зміст (див. додаток).

Таке повідомлення, відповідно до Постанови КМУ № 992 від 22.08.1996, необхідно подати до вищого навчального закладу в п'ятиденний строк з моменту укладення трудового договору між випускником та підприємством.

На практиці з такими процедурними питан- нями роботодавці стикаються не так часто, оскільки не всі вищі навчальні заклади пере- ймаються долею своїх майбутніх випускників, навіть тих, які навчалися на бюджеті.

Студенти заочної та вечірньої форми на- вчання: чи є обмеження?

Студентів заочної та вечірньої форми навчання приймати на роботу слід на загальних підставах. Працювати вони можуть на умовах повного ро- бочого дня за робочим графіком, встановленим на підприємстві.

Про всяк випадок нагадаємо, які документи має надати майбутній працівник при прийомі на роботу. Так, згідно з ч. 2 ст. 24 КЗпПУ, при ук- ладенні трудового договору громадянин зо- бов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (якщо вже оформлена за попереднім місцем роботи) і, як правило, документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), якщо посада потребує певного освітньо-кваліфікаційного рівня (наприклад, ме- дичний працівник). Якщо ж диплом ще не отри- маний, а посада не передбачає наявності певної освіти, документ про освіту не подається. При цьому вимагати надання додаткових документів (довідку з ВНЗ, копію студентського квитка тощо) роботодавець не має права, якщо тільки студент не забажає надати їх добровільно.

Приймаючи на роботу працівника зазначеної ка- тегорії, слід пам'ятати, що для них законодавством передбачене право на до- даткову оплачувану від- пустку у зв'язку з навчан- ням (ст. 15 Закону про відпустки).

Звернімо увагу на той факт, що оплачу- вана навчальна відпустка надається лише за основним місцем роботи, для сумісників такого права законодавство не встанов- лює.

Отже, при укладенні трудового договору зі студентом вечірньої або заочної форми на- вчання слід враховувати особливості даної ка- тегорії й закладати додаткові витрати на від- пустку у бюджет підприємства та планувати, який працівник працюватиме на заміні, поки студент складе всі іспити.

Застосування податкової соціальної пільги до оподатковуваного доходу працівника-сту- дента (учня) стаціонарної форми навчання

Оподаткування доходу працівника-студента (учня) здійснюється на загальних підставах. Оскільки роботодавець виступає податковим агентом працівника, тому податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) повинен перераховувати до бюджету він. З цією метою працівник при укладенні трудового договору надає робото- давцеві реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), хоча пряма вимога щодо надання цього доку- мента законом не встановлена.

Ставка ПДФО, яка застосовується до доходів працівників, зокрема, працівників-студентів (учнів), становить 15 %, а якщо заробітна плата перевищує десятикратний розмір міні- мальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми такого перевищення застосовується ставка 17 % (п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). Станом на 1 січня 2013 р. розмір мінімальної за- робітної плати становить 1 147,00 грн.

До доходу студента (учня) може застосовува- тися податкова соціальна пільга, якщо такий дохід нарахований на його ко- ристь протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї, відповідно до законодавства, виплати, компенсації та винагороди) та якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, дію- чого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (1 147,00 грн), помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн, тобто не більше 1 610,00 грн. Порядок застосу- вання соціальної пільги регулюється ст. 169 ПКУ.

Учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад'юнкти мають право на зменшення суми за- гального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150 % суми по- даткової соціальної пільги, визначеної для будь-якого платника податку. На сьогоднішній день податкова соціальна пільга складає 50 % розміру прожиткового мінімуму для пра- цездатної особи, тобто 573,50 грн (абз. 8 п. 1 р. XIX ПКУ з 01.01.2011 до 31.12.2014).

Однак слід зауважити, що право на за- стосування соціальної пільги зникає, якщо одночасно із заробітною платою працівник отримує стипендію, грошове чи майнове (речове) забезпечення учнів, студентів, ас- пірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовос- лужбовців, що виплачуються з бюджету. Тому, щоб мати змогу скористатися соці- альною пільгою, працівник зобов'язаний по- дати роботодавцеві заяву на застосування податкової соціальної пільги та довідки з навчального закладу про те, що працівник навчається та не отримує стипендії з бюд- жету.

Отже, сума оподатковуваного доходу сту- дента, заробітна плата якого становить не біль- ше 1 610,00 грн, буде зменшена на 860,25 грн (573,50 грн * 150 %).

Робота учнів та студентів за проектом но- вого Трудового кодексу

У проекті Трудового кодексу № 2902, заре- єстрованого Верховною Радою України 22.04.2013, роботі неповнолітніх присвячена Глава ІІ Книги четвертої, яка за змістом в ос- новному відповідає чинному КЗпПУ. Однак є і деякі нововведення. Так, наприклад, заборо- няється використовувати працю неповнолітніх осіб, якщо це завдає шкоди не тільки їхньому здоров'ю, як це передбачено чинним законо- давством, а і їхній моральності, навчанню, фі- зичному і духовному розвитку.

Що стосується додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, то їхня тривалість залишилася незмінною. Корисною для роботодавців може видатися ч. 9 ст. 192: «Працівникам з вищою освітою, які мають намір здобути наступну вищу освіту, додаткова оплачувана відпустка надається лише у разі їх направлення на на- вчання роботодавцем». Тож в наш час, коли отримання другої вищої освіти є досить попу- лярною тенденцію, роботодавці за умови ух- валення нового Трудового кодексу у запропо- нованій редакції зможуть оцінити його переваги в цій частині.

Додаток. Зразок повідомлення до довідки про надання можливості самостійного працевлаштування

ПОВІДОМЛЕННЯ ДО ДОВІДКИ
ПРО НАДАННЯ МОЖЛИВОСТІ САМОСТІЙНОГО
ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ № 1 від 13.05.2013

Товариство з обмеженою відповідальністю «Іванов та Партнери» повідомляє, що випускник Іваненко Іван Іванович з 13.05.2013 призначений на посаду «помічник юриста» з місячним окладом 2 500,00 (дві тисячі п'ятсот гривень 00 копійок).

Директор _____________________ Іванчук І. І.
(підпис, печатка)

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.