Article first appeared in www.trends.be 16 Janvier 2014

In Europa zouden al zeven miljoen rokers de klassieke sigaret gedeeltelijk of volledig hebben ingeruild voor haar elektronische tegenhanger.
De elektronische sigaret

De elektronische sigaret is bedoeld als een vervangingsmiddel voor de klassieke sigaret dat minder schadelijk is voor de gebruiker. De e-sigaret lijkt dan wel op een gewone sigaret, maar ze is een elektronische inhalator die het roken van tabak simuleert. Ze bevat geen tabak en brandt niet, waardoor de roker geen teer en koolmonoxide inhaleert. De e-sigaret kan worden gebruikt met of zonder nicotine.

De Fransen zijn fan

"De markt van de e-sigaret wordt op 200 miljoen euro geschat. Frankrijk is de koploper: de e-sigaretshops rijzen er als paddenstoelen uit de grond", zegt Katia Merten-Lentz, partner bij het advocatenkantoor Field Fisher Waterhouse. Zelfs de sigarettenfabrikanten, die de nieuwkomer aanvankelijk als een bedreiging zagen, hebben zich ondertussen op die veelbelovende markt gegooid.

In België is het enthousiasme voorlopig niet zo groot. Volgens de Stichting tegen Kanker waren er in juni 50.000 e-rokers; dat is 2 procent van de Belgische rokers. "Toch is de situatie al sterk veranderd in vergelijking met 2012. Toen ging het om amper 0,2 procent", verduidelijkt Luk Joossens, expert in tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker.

De verkoop explodeert

Het aantal winkels in België is nog op twee handen te tellen: een paar in Brussel, twee in Vlaanderen en enkele in Wallonië. "Niemand had de explosie van de verkoop in Groot-Brittannië en Frankrijk zien aankomen. We moeten op alles voorbereid zijn. Volgens sommigen zal de elektronische sigaret over tien jaar zelfs populairder zijn dan de traditionele versie", weet Joossens.

Geen rook zonder vuur

Bij de gezondheidsadepten zijn er twee kampen. Sommigen vinden de e-sigaret een nuttig hulpmiddel om te stoppen met roken, anderen vrezen dat ze niet-rokers net zal aanzetten tot tabaksgebruik. Het rapport dat de Hoge Raad voor de Volksgezondheid begin december publiceerde, deed heel wat stof opwaaien in de Belgische tabakssector. De raad pleitte ervoor om de e-sigaret met nicotine niet vrij te verkopen, maar ze alleen aan te bieden in de apotheek. Ook de e-sigaret bevat toxische stoffen en de samenstelling is nog niet gereglementeerd, maar toch geven experts toe dat ze minder schadelijk is dan de klassieke sigaret.

Europa schiet te hulp

Europa paste vorige maand de tabaksrichtlijn aan voor de e-sigaret: elektronische sigaretten moeten worden gereguleerd als geneesmiddel als er therapeutische of preventieve eigenschappen aan worden toegeschreven. Anders moet ze worden behandeld als tabaksproduct. In dat laatste geval zijn de e-sigaretten onderworpen aan de regels die gelden voor klassieke sigaretten, zoals het reclameverbod en de waarschuwingen op de verpakking. Als het nicotinegehalte niet hoger ligt dan 20 milligram per milliliter, zouden ze vrij verkocht mogen worden. Het zal nog enkele jaren duren voordat de richtlijn wordt omgezet in Belgisch recht.

2 PROCENT

van de Belgische rokers steekt een e-sigaret op, bleek uit een studie van juni 2013.

700.000 OVERLIJDENS

door tabaksgebruik zijn in de Europese Unie jaarlijks te betreuren. Door campagnes en ontradingsmaatregelen is het aantal rokers gedaald van 40 procent in 2002 (in de Europese Unie met 15 lidstaten) tot 28 procent in 2012 (27 landen).

20 MILLIGRAM

nicotine per milliliter wordt de maximaal toegestane dosis in een e-sigaretpatroon. De inhoud van een navulling wordt beperkt tot 2 milliliter.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.