Romania: Alina Popescu, Maravela & Asociații: Vom exporta modelul nostru de business avocațial în alte jurisdicții. Acest pas este încurajat de clienții care vor să le fim alături în alte țări (Video-interviu)

Last Updated: 26 January 2018
Article by Alina Popescu

Alina Popescu vorbeste si despre proiectele anului trecut, despre echipa si performantele acesteia, dezvoltarea ariilor de practica, punctand pasii pe care Maravela & Asociatii ii va face pentru consolidarea imaginii de firma din prima liga a avocaturii.

Casa de avocatura Maravela & Asociatii, desemnata luna trecuta Firma anului in Romania de catre publicatia internationala The Lawyer, lucreaza la un proiect de expansiune regionala, fiind incurajata in acest demers de clientii care activeaza in mai multe jurisdictii. Desi a fost infiintata in urma cu doar patru ani, inca de la inceput firma a fost numita lead counsel, coordonatoare a unor proiecte regionale. Intr-un interviu acordat BizLawyer, Alina Popescu, Managing Partner, spune ca acest pas, al deschiderii unor birouri externe, vine dupa ce Maravela & Asociatii a interactionat in foarte multe proiecte internationale atat cu marile case de avocatura, cat si cu firmele independente din Europa sau din Statele Unite, putand astfel sa se compare cu acestea, sa isi verifice nivelul.

Alina Popescu vorbeste si despre proiectele anului trecut, despre echipa si performantele acesteia, dezvoltarea ariilor de practica, punctand pasii pe care Maravela & Asociatii ii va face pentru consolidarea imaginii de firma din prima liga a avocaturii.

**********

BizLawyer: La patru ani de la infiintare, Maravela & Asociatii a fost desemnata Firma anului in Romania de catre The Lawyer. Care este secretul acestei ascensiuni fulgeratoare? Care sunt ingredentele succesului?

Alina Popescu: In afara de foarte foarte multa munca? Cred ca principalul factor care a contat a fost acela ca veneam din prima liga si ne-am vazut intotdeauna acolo, ne-am purtat ca atare, nu ne-am considerat o firma mica - desi eram o firma foarte mica la inceput – si nici nu ne-am considerat ulterior o firma medie, ne-am considerat intotdeauna o firma mare, indiferent de numarul avocatilor pe care l-am avut. Si am adaptat calitatea serviciilor, modalitatea de abordare a clientilor, structurarea echipei si toata strategia acestei imagini: de firma mare din liga intai.

- As vrea sa facem o descriere a echipei care a ajutat Maravela sa se afirme. Cine sunt oamenii, ce abiltati au, cine coordoneaza practicile?

Fiecare membru al echipei noastre a stat la baza succesului. Chiar si cei care au plecat la un moment dat, tot si-au adus o contributie foarte importanta la ceea ce suntem acum. Asa incat mi-ar fi greu sa numesc doar anumiti avocati pentru ca, de la nivel de partener pana la cel de junior, toti sunt minunati, sunt oamenii alesi de noi sa ne fie alaturi si compun, intr-adevar, acum, dupa cum s-a vazut, o echipa extraordinara. Evident ca nu pot sa nu-l mentionez – pe langa mine si Gelu (Gelu-Titus Maravela, Managing Partner, N.R.), care am fost de la momentul zero in firma - pe colegul Ioan Roman, care in momentul acesta coordoneaza practica de litigii; el a facut o treaba minunata, este de departe una dintre cele mai competitive practici de litigii din Romania la nivel de calitate, cel putin, dar si la nivel de numar de mandate gestionate. De asemenea, pe Mirela Metea, cea care i-a urmat in functia de partener si care face o treaba extraordinara in materie de insolventa, dar nu numai. Tot in prima linie este si Dana Radulescu, care ni s-a alaturat de curand, de asemenea un om extraordinar, cu o experienta deosebita in tranzactii M&A, in domeniul Banking and Finance si in materia insolventei.

Dupa care putem merge la palierul de managing associates unde ii avem pe Mihai Buciuman si Daniel Vinerean, oameni cu profile diferite, dar care fac o treaba foarte buna. Mihai a trecut prin firmele mari din Romania, iar Daniel a lucrat in calitate de consilier la companii multinationale; sunt doua abordari diferite, dar care se imbina foarte bine. In cadrul departamentului de litigii avem seniori precum Viorel Bran, si el trecut prin firme mari, de asemenea autor de tratate in materie de dispute resolution. Trebuie amintiti Florentin Parvu, extraordinar pe recuperari de creante, in materie contraventionala, sau Sergiu Drăgoianu si Catalin Oncescu, care, impreuna cu Gelu, au creat la solicitarea clientilor o practica extraordinara de White Collar Crime, intr-un timp foarte scurt. Si pot sa spun ca avem si juniori minunati.

- Experienta este un numitor comun pentru avocatii seniori. Dar care ar fi abilitatile speciale ale celorlalti membri ai echipei? Ce anume urmariti la ei, cum ii alegeti?

Cred ca si aceasta latura a contribuit foarte mult la succesul nostru, pentru ca, in afara de oameni foarte performanti, ne-am dorit un mediu de lucru curat. Si atunci am cautat oameni cu caractere frumoase, care sa ne impartaseasca viziunea si sa aiba, in acelasi timp, si un foarte ridicat nivel profesional, indiferent de nivelul la care se afla in cariera.

- Care credeti ca sunt acum atu-urile firmei Maravela & Asociatii pe o piata concurentiala cum este cea a avocaturii de business? Dupa patru ani de activitate, se poate spune ca firma a atins maturitatea?

Concurenta cred ca a fost principalul nostru atu, pentru ca ne-a facut sa ne dorim si, mai mult, ne-a obligat sa facem lucrurile mereu mai bine. Pe de alta parte, piata avocaturii de business este deja matura, iar noi am pornit la drum cu o anumita maturitate, data de experienta pe care o acumulase fiecare dintre noi. Cred ca da, putem spune ca am atins un nivel de maturitate, desi, evident, mai avem mult de lucru; intotdeauna poti imbunatati ceva la nivel de management, in structura si organizarea businessului. Acestea sunt aspecte la care trebuie sa lucram mereu, iar avocatii nu sunt neaparat cei mai buni pe acest segment, pentru ca vin dintr-un alt context decat conducerea unei afaceri.

- Publicatia internationala The Lawyer v-a acordat titlul de Firma anului in Romania uitandu-se, probabil, foarte atent, la activitatea firmei de anul trecut. Cum au fost volumul de munca si numarul de proiecte anul trecut? Care au fost proiectele cheie – sa numim trei, considerate cele mai importante - ale firmei in 2016 si cine le-a coordonat?

Anul trecut am mers foarte bine. De altfel, in scurta perioada de cand ne-am infiintat, ne-am dezvoltat exponential si acesta a fost unul dintre motivele pentru care probabil am ajuns sa luam atat de repede acest premiu. Care, in paranteza fie spus, este acordat pentru prima oara unei firme de dimensiunea noastra actuala, de douazeci de avocati. A fost un an foarte bun, dar, din pacate, 2016 a marcat si un moment foarte trist, si anume pierderea unuia dintre avocatii fondatori (Marius Patrascanu, N. R.), un prieten foarte drag inainte de toate. Insa aceasta pierdere poate ne-a si ambitionat stiind cat isi dorea Marius sa luam acest premiu, pentru ca intamplarea face ca el sa fi fost prezent la editiile anterioare la care am fost nominalizati.

Da, am avut o evolutie foarte frumoasa, ariile de practica se dezvolta din ce in ce mai mult. Practica de Dreptul penal al afacerilor/White-Collar Crime a fost unul dintre "starurile" anului trecut, care continua sa se dezvolte. Ca deal-uri mari imi este greu sa dau doar trei exemple, pentru ca am fost implicati in foarte multe. Pe de alta parte este greu sa vorbim despre ele din perspectiva obligatiilor de confidentialitate, dar putem sa facem referiri la proiecte care au aparut deja in presa. Unul dintre acestea este infiintarea fabricii Eberspacher in Romania, un proiect foarte interesant, desfasurat in parteneriat cu autoritatea locala, intr-un parc industrial, o fabrica de dimensiuni mari, un client minunat, cu un proiect minunat, care s-a dezvoltat foarte repede. De asemenea, pot aminti una dintre marile tranzactii in Europa, reprezentata de fuziunea dintre Astra Rail, unul dintre cei mai mari producatori de vagoane din Europa, si gigantul Greenbrier din Statele Unite. Suntem implicati si intr-un dosar foarte complex de litigii – AVAS vs Metalexportimport - in care partenerul Ioan Roman si echipa sa au facut minuni. Cred ca am mentionat deja trei, dar exemplele pot continua.

- L-ati mentionat doar pe Ioan Roman ca si coordonator al echipei care a lucrat intr-unul din proiecte. Ce avocati au coordonat celelalte proiecte?

Proiectul Eberspacher a fost pornit de mine si de Marius Patrascanu si, din pacate, de la un punct incolo am continuat numai eu, dar impreuna cu echipa noastra de managing si seniori; in acest moment foarte implicat este Mihai Buciuman. In fuziunea Astra Rail-Greenbrier am fost implicata alaturi de Gelu Maravela, Mihai Buciuman, Daniel Vinerean, echipa de managing associates din sfera consultantei, dar implicati au fost si alti avocati, la nivel de associate...

- Intr-una din discutiile anterioare ati mentionat intentia de a deschide un birou extern, de a internationaliza brandul Maravela si Asociatii, ceea ce cred ca ar fi un proiect in premiera. Cum este motivat acest demers si care sunt pasii pe care ii veti face?

Este o strategie la care lucram in acest moment si care cuprinde foarte multe detalii. In ultimii ani, interactionand in foarte multe proiecte internationale atat cu marile case de avocatura, cat si cu firmele independente din Europa sau din Statele Unite, am putut sa ne comparam cu acestea, sa ne verificam nivelul. Avem clienti care ne-au considerat drept cea mai buna firma de avocatura din cele cincisprezece cu care au lucrat in ultimii douazeci de ani pe plan international. Iar asta ne-a incurajat, ne-a ajutat si feedback-ul clientilor cu privire la modelul nostru de business in avocatura si ne-am gandit ca nu ar fi rau, ca ne-ar placea, de altfel, foarte mult, sa exportam acest model de business si in alte jurisdictii. Este o ambitie care speram sa se materializeze cat de curand.

- Cat de curand insemnand pana la sfarsitul anului?

Este un proiect la care se lucreaza, cu un orizont de timp putin mai mare, pentru ca infiintarea unei firme de avocatura intr-o piata pe care o cunosti presupune un efort considerabil. Chiar si noi, dupa patru ani, desi avem un portofoliu exceptional si recunoastere internationala, ne consideram inca la inceput. Da, va fi un proiect pe care il vedem intr-un orizont mai mare de timp decat sfarsitul anului, dar este un proiect la care se lucreaza deja.

- Si tot legat de acest subiect, de obicei firmele regionale, internationale, care vin in Romania sau intr-o alta tara, au in spate un client sau doi care sustin la inceput bugetul. Exisa o masa critica de clienti care va ajuta sa faceti pasul intr-o alta tara?

Sigur, dupa cum spuneam, pasul acesta a fost incurajat puternic de clientii nostri. De-a lungul timpului am avut clienti care ne-au spus ca si-ar dori sa aiba avocati ca noi si in jurisdictiile din care provin, care sa ii ajute si pe drept american, pe drept francez, pe drept german si asa mai departe. Acesta este, intr-adevar, unul dintre punctele cheie; atunci cand pornesti la infiintarea unei afaceri trebuie sa stii pe ce capital te bazezi. Pot spune ca noi, inca de la inceput, am fost numiti lead counsel, coordonatori de proiecte, de catre clienti care activeaza in mai multe jurisdictii, iar asta speram sa ne ajute la infiintarea noilor birouri.

- V-ati afiliat unor retele profesionale internationale in aceasta perioada? Sunteti interesati de cresterea echipei si a clientelei printr-o fuziune cu o firma locala? Ati primit oferte in acest sens?

Ne-am afiliat unor retele profesionale, suntem deja membri ai International Business Law Consortium, o retea globala foarte mare, ce ofera servicii de inalta calitate, aflata pe primul palier in ranking-ul acordat de Chambers retelelor internationale. Este o retea infiintata pe langa Center of International Legal Studies de la Salzburg, cu o puternica prezenta si in mediul academic, ceea ce este un plus fata de alte retele internationale.

Referitor la o eventuala fuziune, ne-ar fi greu sa ne pronuntam. De principiu, este greu sa te gandesti la o fuziune la momentul la care nu te consideri o entitate foarte bine conturata; desigur, am facut foarte multe progrese in acesti patru ani, dar noi inca lucram la a defini si la a face cunoscut ceea ce suntem. Am primit oferte de fuziune din partea unor firme mai mici, sau unor cabinete care ar vrea sa se contopeasca in entitatea noastra. Lucram si pe aceasta latura, nu refuzam din start ofertele, daca oamenii se potrivesc viziunii noastre, nivelului nostru de lucru. Evident, dorim sa ne dezvoltam si avem usile deschise, dar momentan nu exista un plan concret de fuziune cu o firma locala sau internationala, pentru ca am avut propuneri si in acest sens.

- Haideti sa vorbim un pic despre anul 2017, ce asteptari aveti? Cum se vede acum, dupa primele trei luni din acest an?

L-am inceput foarte bine, cu acest premiu, si ne vom axa pe consolidarea imaginii noastre de firma din prima liga a avocaturii. Ne-am dorit asta de la bun inceput si acum incepe usor-usor sa prinda contur. Evident, vom lucra in continuare la dezvoltarea ariilor de practica si, in special, la consolidarea si extinderea echipei, pentru a face fata afluxului de noi proiecte care vin in continuare intr-un ritm accelerat, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Speram, si aceasta este o provocare in contextul dezvoltarii, sa reusim sa pastram acelasi nivel de calitate, acelasi tip de abordare in relatia cu clientii. Desi dezvoltarea firmei noastre poate parea rapida, nu a fost; numeric puteam creste mult mai repede, insa am vrut sa pastram calitatea si aceasta abordare curata, prietenoasa a relatiilor interumane.

- Spuneati ceva mai devreme ca practica de Dreptul penal al afacerilor/White-Collar Crime a fost unul dintre "starurile" anului trecut. Care ar fi celelalte arii cu potential, pe care le veti sprijini anul acesta?

Toate ariile de practica au potential intr-o firma aflata la patru ani de la infiintare. Nu poti spune ca ai ajuns la punctul maxim al dezvoltarii in acest interval de timp. Prin urmare nu va fi o arie sau alta de practica pe care ne vom focaliza, ci dimpotriva, vom incerca sa ne adaptam cerintelor pietei, cerintelor clientilor nostri, pana la urma felului natural in care decurg lucrurile, pentru ca se intampla ca, in anumite conjuncturi, sa ai un volum mai mare de munca pe o arie de practica sau alta, intr-un an sau in altul.

- Stiu ca avocatii vorbesc mai greu despre cifre si as vrea sa intreb doar daca ati bugetat crestere fata de anul trecut...

Absolut, si cred ca suntem in continuare la un nivel care ne permite o crestere cu doua cifre.

- Care ar fi principalele linii strategice ale firmei in 2017 si care sunt tintele? Ma refer la echipa, proiecte, venituri, reputatie...

Una dintre liniile strategice a fost mentionata deja, si anume consolidarea prezentei Maravela & Asociatii in prima liga a firmelor de avocatura din Romania. Am mentionat si intentia noastra de a internationaliza un brand romanesc, dorinta de a deschide un birou in alta jurisdictie. De asemenea ne dorim foarte mult ca oamenii sa inceapa sa ne cunoasca si din perspectiva mediului de lucru pe care vrem sa il cream. Ne dorim să devenim o firmă ultra-performantă, care oferă oamenilor sai și un echilibru între viața profesională și cea personală. Am reusit sa reducem programul de lucru, pastrand sau marind eficienta echipei. Pe aceasta directie dorim sa mergem in continuare.

Originally published by Bizlawyer.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

To print this article, all you need is to be registered on Mondaq.com.

Click to Login as an existing user or Register so you can print this article.

Authors
 
Some comments from our readers…
“The articles are extremely timely and highly applicable”
“I often find critical information not available elsewhere”
“As in-house counsel, Mondaq’s service is of great value”

Related Topics
 
Related Articles
 
Up-coming Events Search
Tools
Print
Font Size:
Translation
Channels
Mondaq on Twitter
 
Mondaq Free Registration
Gain access to Mondaq global archive of over 375,000 articles covering 200 countries with a personalised News Alert and automatic login on this device.
Mondaq News Alert (some suggested topics and region)
Select Topics
Registration (please scroll down to set your data preferences)

Mondaq Ltd requires you to register and provide information that personally identifies you, including your content preferences, for three primary purposes (full details of Mondaq’s use of your personal data can be found in our Privacy and Cookies Notice):

  • To allow you to personalize the Mondaq websites you are visiting to show content ("Content") relevant to your interests.
  • To enable features such as password reminder, news alerts, email a colleague, and linking from Mondaq (and its affiliate sites) to your website.
  • To produce demographic feedback for our content providers ("Contributors") who contribute Content for free for your use.

Mondaq hopes that our registered users will support us in maintaining our free to view business model by consenting to our use of your personal data as described below.

Mondaq has a "free to view" business model. Our services are paid for by Contributors in exchange for Mondaq providing them with access to information about who accesses their content. Once personal data is transferred to our Contributors they become a data controller of this personal data. They use it to measure the response that their articles are receiving, as a form of market research. They may also use it to provide Mondaq users with information about their products and services.

Details of each Contributor to which your personal data will be transferred is clearly stated within the Content that you access. For full details of how this Contributor will use your personal data, you should review the Contributor’s own Privacy Notice.

Please indicate your preference below:

Yes, I am happy to support Mondaq in maintaining its free to view business model by agreeing to allow Mondaq to share my personal data with Contributors whose Content I access
No, I do not want Mondaq to share my personal data with Contributors

Also please let us know whether you are happy to receive communications promoting products and services offered by Mondaq:

Yes, I am happy to received promotional communications from Mondaq
No, please do not send me promotional communications from Mondaq
Terms & Conditions

Mondaq.com (the Website) is owned and managed by Mondaq Ltd (Mondaq). Mondaq grants you a non-exclusive, revocable licence to access the Website and associated services, such as the Mondaq News Alerts (Services), subject to and in consideration of your compliance with the following terms and conditions of use (Terms). Your use of the Website and/or Services constitutes your agreement to the Terms. Mondaq may terminate your use of the Website and Services if you are in breach of these Terms or if Mondaq decides to terminate the licence granted hereunder for any reason whatsoever.

Use of www.mondaq.com

To Use Mondaq.com you must be: eighteen (18) years old or over; legally capable of entering into binding contracts; and not in any way prohibited by the applicable law to enter into these Terms in the jurisdiction which you are currently located.

You may use the Website as an unregistered user, however, you are required to register as a user if you wish to read the full text of the Content or to receive the Services.

You may not modify, publish, transmit, transfer or sell, reproduce, create derivative works from, distribute, perform, link, display, or in any way exploit any of the Content, in whole or in part, except as expressly permitted in these Terms or with the prior written consent of Mondaq. You may not use electronic or other means to extract details or information from the Content. Nor shall you extract information about users or Contributors in order to offer them any services or products.

In your use of the Website and/or Services you shall: comply with all applicable laws, regulations, directives and legislations which apply to your Use of the Website and/or Services in whatever country you are physically located including without limitation any and all consumer law, export control laws and regulations; provide to us true, correct and accurate information and promptly inform us in the event that any information that you have provided to us changes or becomes inaccurate; notify Mondaq immediately of any circumstances where you have reason to believe that any Intellectual Property Rights or any other rights of any third party may have been infringed; co-operate with reasonable security or other checks or requests for information made by Mondaq from time to time; and at all times be fully liable for the breach of any of these Terms by a third party using your login details to access the Website and/or Services

however, you shall not: do anything likely to impair, interfere with or damage or cause harm or distress to any persons, or the network; do anything that will infringe any Intellectual Property Rights or other rights of Mondaq or any third party; or use the Website, Services and/or Content otherwise than in accordance with these Terms; use any trade marks or service marks of Mondaq or the Contributors, or do anything which may be seen to take unfair advantage of the reputation and goodwill of Mondaq or the Contributors, or the Website, Services and/or Content.

Mondaq reserves the right, in its sole discretion, to take any action that it deems necessary and appropriate in the event it considers that there is a breach or threatened breach of the Terms.

Mondaq’s Rights and Obligations

Unless otherwise expressly set out to the contrary, nothing in these Terms shall serve to transfer from Mondaq to you, any Intellectual Property Rights owned by and/or licensed to Mondaq and all rights, title and interest in and to such Intellectual Property Rights will remain exclusively with Mondaq and/or its licensors.

Mondaq shall use its reasonable endeavours to make the Website and Services available to you at all times, but we cannot guarantee an uninterrupted and fault free service.

Mondaq reserves the right to make changes to the services and/or the Website or part thereof, from time to time, and we may add, remove, modify and/or vary any elements of features and functionalities of the Website or the services.

Mondaq also reserves the right from time to time to monitor your Use of the Website and/or services.

Disclaimer

The Content is general information only. It is not intended to constitute legal advice or seek to be the complete and comprehensive statement of the law, nor is it intended to address your specific requirements or provide advice on which reliance should be placed. Mondaq and/or its Contributors and other suppliers make no representations about the suitability of the information contained in the Content for any purpose. All Content provided "as is" without warranty of any kind. Mondaq and/or its Contributors and other suppliers hereby exclude and disclaim all representations, warranties or guarantees with regard to the Content, including all implied warranties and conditions of merchantability, fitness for a particular purpose, title and non-infringement. To the maximum extent permitted by law, Mondaq expressly excludes all representations, warranties, obligations, and liabilities arising out of or in connection with all Content. In no event shall Mondaq and/or its respective suppliers be liable for any special, indirect or consequential damages or any damages whatsoever resulting from loss of use, data or profits, whether in an action of contract, negligence or other tortious action, arising out of or in connection with the use of the Content or performance of Mondaq’s Services.

General

Mondaq may alter or amend these Terms by amending them on the Website. By continuing to Use the Services and/or the Website after such amendment, you will be deemed to have accepted any amendment to these Terms.

These Terms shall be governed by and construed in accordance with the laws of England and Wales and you irrevocably submit to the exclusive jurisdiction of the courts of England and Wales to settle any dispute which may arise out of or in connection with these Terms. If you live outside the United Kingdom, English law shall apply only to the extent that English law shall not deprive you of any legal protection accorded in accordance with the law of the place where you are habitually resident ("Local Law"). In the event English law deprives you of any legal protection which is accorded to you under Local Law, then these terms shall be governed by Local Law and any dispute or claim arising out of or in connection with these Terms shall be subject to the non-exclusive jurisdiction of the courts where you are habitually resident.

You may print and keep a copy of these Terms, which form the entire agreement between you and Mondaq and supersede any other communications or advertising in respect of the Service and/or the Website.

No delay in exercising or non-exercise by you and/or Mondaq of any of its rights under or in connection with these Terms shall operate as a waiver or release of each of your or Mondaq’s right. Rather, any such waiver or release must be specifically granted in writing signed by the party granting it.

If any part of these Terms is held unenforceable, that part shall be enforced to the maximum extent permissible so as to give effect to the intent of the parties, and the Terms shall continue in full force and effect.

Mondaq shall not incur any liability to you on account of any loss or damage resulting from any delay or failure to perform all or any part of these Terms if such delay or failure is caused, in whole or in part, by events, occurrences, or causes beyond the control of Mondaq. Such events, occurrences or causes will include, without limitation, acts of God, strikes, lockouts, server and network failure, riots, acts of war, earthquakes, fire and explosions.

By clicking Register you state you have read and agree to our Terms and Conditions