Звертаємо Вашу увагу, що з 1 січня 2018 року платники екологічного податку при визначенні податкових зобов'язань екологічного податку за об'єкти оподаткування, що виникли з 1 січня 2018 року застосовують збільшені ставки на 11,2 відсотка ставки.

Відповідно до п. 240.1 ст. 240 Податкового кодексу України платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:

  • викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
  • скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;
  • розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання);
  • утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);
  • тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

При цьому розміщення відходів - постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (п.п. 14.1.223 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Зокрема, відповідно до пунктів 39 – 43 розділу I Закону України  від 07.12.2017 року № 2245 «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», які набрали чинності з 1 січня 2018 року, викладено у нових розмірах і порівняно з діючими у 2017 році збільшені на 11,2 відсотка ставки екологічного податку, що визначені:

  • пунктами 243.1-243.4 статті 243 Кодексу, а саме: ставки податку за викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення; ставки Податку за викиди в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення забруднюючих речовин (сполук), які не увійшли до пункту 243.1 цієї статті та на які встановлено клас небезпечності (крім двоокису вуглецю), ставки податку застосовуються  залежно від установлених орієнтовно безпечних рівнів впливу таких речовин (сполук) в атмосферному повітрі населених пунктів; ставки податку за викиди двоокису вуглецю;
  • пунктами 245.1 і 245.2 статті 245 ПКУ – ставки податку за скиди окремих забруднюючих речовин у водні об'єкти;
  • пунктами 246.1 і 246.2 статті 246 ПКУ  - ставки  податку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місця чи на об'єктах;
  • пунктом 247.1 статті 247 ПКУ – ставки податку за утворення радіоактивних  відходів (включаючи вже накопичені);
  • пунктом 248.1 статті 248 ПКУ – ставки податку за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Статтею 250 Кодексу для Податку визначено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу.

Також з січня 2018 року запрацював Єдиний реєстр оцінки впливу на довкілля (посилання - http://eia.menr.gov.ua/). Зазначений Реєстр був розроблений в розвиток нового закону про оцінку впливу на навколишнє природне середовище, який набув чинність 18.12.2017 року. Реєстр вміщатиме звіти та висновки з оцінки впливу на довкілля по всій Україні, що дасть змогу: (1) уповноваженим органам належним чином контролювати діяльність, яка є потенційно загрозливою для довкілля; (2) громадськості бути належним чином інформованою про розвиток територій та також здійснювати громадський контроль за провадженням діяльності, яка є потенційно загрозливою для довкілля.

Внесення даних та підтримка Реєстру покладені на Міністерство екології та природних ресурсів України, в якому безпосередньо питаннями оцінки буде займатися відділ оцінки впливу на довкілля (e-mail -m.shimkus@menr.gov.ua).

Dentons is the world's first polycentric global law firm. A top 20 firm on the Acritas 2015 Global Elite Brand Index, the Firm is committed to challenging the status quo in delivering consistent and uncompromising quality and value in new and inventive ways. Driven to provide clients a competitive edge, and connected to the communities where its clients want to do business, Dentons knows that understanding local cultures is crucial to successfully completing a deal, resolving a dispute or solving a business challenge. Now the world's largest law firm, Dentons' global team builds agile, tailored solutions to meet the local, national and global needs of private and public clients of any size in more than 125 locations serving 50-plus countries. www.dentons.com.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.