Відповідно до вимог ст. 24 Кодексу законів про працю України (далі «КЗП»), починаючи з 1 січня 2015 р. працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням.

Крім цього, роботодавець зобов’язаний надавати повідомлення про новоприйнятого працівника (працівників) в контролюючі органи, які здійснюють адміністрування єдиного внеску. Порядок подання такого повідомлення має затверджуватись Кабінетом Міністрів України.

27 червня 2015 р. в газеті «Урядовий кур’єр» опубліковано постанову КМУ «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17 червня 2015 р. № 413 (далі – «Порядок»).

Починаючи із 27 червня 2015 р., роботодавець зобов‘язаний повідомляти орган державної фіскальної служби про прийнятих працівників (працівника) за встановленою формою, встановленою Порядком.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу має подаватися роботодавцем до територіального органу державної фіскальної служби за місцем обліку роботодавця як платника єдиного соціального внеску до початку роботи працівника одним із таких способів:

  • засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  • на паперових носіях разом із копією в електронній формі;
  • на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше як з 5 особами.

Зазначаємо, що відповідно до ст. 265 КЗпП юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі порушення «інших вимог трудового законодавства» у розмірі мінімальної зарплати (станом на липень 2015 року, розмір мінімальної зарплати становить 1 218,00 гривень). На нашу думку, існує на практиці непідтверджений ризик того, що порушення роботодавцем порядку подання відповідного повідомлення про новоприйнятих працівників може трактуватися відповідним органом державної фіскальної служби як порушення «інших вимог трудового законодавства».

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.