Τα τελευταία επτά χρόνια, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σημειώνουν σημαντική πτώση. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Αξίξει τον κόπο μια επένδυση σε ακίνητο τώρα;

Η αγορά ακινήτου στην Αθήνα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στοιχίζει από 19 έως 33.000 ευρώ.

Ένα ακίνητο λοιπόν, με 5.000€ κόστος αναπαλαίωσης, μπορεί να αποφέρει μέσω ενοικίασης, μηνιαίο εισόδημα ύψους 1000€.

Αν το εβδομαδιαίο έσοδο είναι 400 €, αυτό σε ετήσια βάση σημαίνει έσοδο ύψους 20,000 € .

Η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αναζωογονήσει την αγορά, έδωσε κίνητρα σε επενδυτές εκτός ΕΕ για την αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα μέσω της αγοράς ακινήτου αξίας άνω των 250.000€ δίδεται άδεια κατοικίας. Αυτά τα μέτρα ισχύουν για 5 χρόνια αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει δέσμευση ανανέωσης. Τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα και πλέον ακίνητα αγοράζονται με ικανοποιητικό ρυθμό, ιδιαίτερα από Ρώσους.

Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι η πτώση της αξίας κατά 50% των ακριβών κατοικιών από το 2009. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Ρώσοι επενδυτές ψάχνουν να επενδύσουν σε μέρη μακριά από την Ρώσικη οικονομική κρίση ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Οι σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας άλλωστε είναι πολύ καλές, με έναν αγωγό αξίας 2,27 δις $ να κατασκευάζεται με σκοπό να εφοδιάζεται η Ελλάδα με Ρώσικο αέριο. Συνεπώς δεν είναι έκπληξη ότι πολλοί Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα όπως έκαναν και παλιότερα στο Λονδίνο αλλά και στην Αμερική.

Εκτός όμως από τους Ρώσους, επενδυτές από την Κίνα έχουν αρχίσει να κτυπούν την πόρτα των μεσιτικών γραφείων της χώρας. Ο αριθμός των κινέζων επενδυτών είναι περίπου όσο και αυτών από την Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη. Όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το ποσοστό των κινέζων επενδυτών ανέρχεται περίπου στο 15%.

Το κινέζικο ενδιαφέρον για επενδύσεις εκτείνεται σε ευρύ πεδίο δράσης, ενώ το αμερικανικό ενδιαφέρον σχετίζεται πιο πολύ με φορολογικά κίνητρα.

Άξια αναφοράς είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα από 10% σε 3% όπως και η δυνατότητα που δόθηκε σε εταιρίες εκτός της ΕΕ , σε εταιρίες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου να αποφεύγουν την φορολογία από ακίνητα αν ο ιδιοκτήτης τους ( φυσικό πρόσωπο ) έχει εκδώσει ελληνικό ΑΦΜ .

H ομάδα της Eurofast μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσει την αξία της επένδυσης σας με βάση τις εξειδικευμένες γνώσεις της στην απόκτηση δυνητικών επενδυτικών εγκαταστάσεων.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.