Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ("BTK") sosyal ağ sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler kapsamında temsilci atama yükümlülüğünü yerine getirmeyen Twitter, Periscope ve Pinterest için reklam yasağı kararı verdi.

Kısa süre önce 5651 İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a ("5651 Sayılı Kanun") bir dizi değişiklik getirilmiş ve söz konusu değişiklikler 31 Temmuz 2020 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanmıştı. Söz konusu değişiklikler kapsamında yerli ve yabancı sosyal ağ sağlayıcılara yabancılar için temsilci atama da dahil olmak üzere bir dizi yükümlülük düzenlenmişti. Bu değişikliklere ilişkin detaylı bilgiye 18 Ağustos 2020 tarih ve 93 sayılı MA|Gazette'de paylaşmış olduğumuz yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yapılan değişiklikler ile birlikte, 5651 Sayılı Kanun'da temsilci atama yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılar bakımından kademeli bir yaptırım sistemi öngörülmüştür.

  • 5651 Sayılı Kanun uyarınca, temsilci atama yükümlülüğünü yerine getirmeyen yabancı sosyal ağ sağlayıcılara BTK tarafından bildirimde bulunulur.
  • Bildirimden itibaren 30 gün içerisinde temsilci atanmaması halinde sosyal ağ sağlayıcı hakkında 10 milyon TL idari para cezası uygulanmaktadır.
  • İlk cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde temsilci atanmaması halinde sosyal ağ sağlayıcı hakkında 30 milyon TL idari para cezası uygulanmaktadır.
  • İkinci para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde temsilci atanmaması halinde, Türkiye'de mukim gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinin söz konusu sosyal ağ üzerinde reklam vermesi yasaklanmaktadır.
  • Reklam yasağından itibaren 3 ay içerisinde temsilci atanmaması halinde, BTK'nın talebi ile sulh ceza mahkemesi bant genişliğinin %50 oranında daraltılmasına karar verilebilir.
  • Bant genişliği daraltma kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içerisinde temsilci atanmaması halinde, BTK'nın talebi ile sulh ceza mahkemesi bant genişliğinin %90'a kadar daraltılmasına karar verilebilir.

Özetle BTK karara konu sosyal ağ sağlayıcıları hakkında hali hazırda 10 milyon TL ve 30 milyon TL tutarında idari para cezaları uygulanmış ve işbu sosyal ağlarda reklam verilmesini yasaklamıştır. Son olarak, Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin işbu sosyal ağ sağlayıcılar ile olan reklam faaliyetlerini durdurması gerekmektedir.

BTK'nın 19 Ocak 2021 tarihli ve 31369 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kararına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yazı ilk olarak, Moroğlu Arseven'in iki haftada bir yayımlanan bülteni MA | Gazette'de yer almıştır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.