Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Önaraştırmalarda ve Soruşturmalarda Sunulacak Taahhütlere İlişkin Tebliğ ("Taahhüt Tebliği") ile Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Teşebbüs Birliği Karar ve Eylemlerine İlişkin Tebliğ ("De Minimis Tebliği"), 16/03/2021 tarihli ve 31425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 16 Mart 2021 tarihli ve 31425 sayılı Resmi Gazete'ye bu linkten  ulaşabilirsiniz. Söz konusu Tebliğ'ler ile getirilen düzenlemeler aşağıdaki şekildedir.

1. TAAHHÜT TEBLİĞİ:

a. Taahhüt Tebliği'nin Amacı:

16/03/2021 tarihli ve 31425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Taahhüt Tebliği'nin amacı; yürütülmekte olan bir önaraştırma ya da soruşturma sürecinde, 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ("Kanun") 4. veya 6. maddesi kapsamında ortaya çıkan rekabet sorunlarının giderilmesine yönelik olarak ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerince taahhüt sunulmasına, sunulan taahhütlerin Rekabet Kurulu ("Kurul") tarafından ilgili teşebbüs ve teşebbüs birlikleri açısından bağlayıcı hale getirilmesine ve izlenmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesidir.

Kanun'un 4. maddesinde, rekabete aykırı anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliklerinin rekabete aykırı karar ve eylemlerini oluşturan haller; 6. maddesinde ise, hâkim durumun kötü kullanılması halleri düzenlenmiştir. Bununla birlikte, açık ve ağır ihlaller söz konusu Taahhüt Tebliği'nde düzenlenme alanı bulmamıştır.

b. Taahhüt Sürecinin Başlangıcı:

Taahhüt sürecinin nasıl başlayacağı ve tarafların hangi sürelerde taahhüt sunma talebinde bulunması gerektiği, Taahhüt Tebliği'nin 5. maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Buna göre; haklarında yürütülen bir incelemeye taahhütle son verilmesini isteyen taraflar, önaraştırma veya soruşturma sürecinde taahhüt sunma talebinde bulunabileceklerdir.

Soruşturma sürecindeki taahhüt sunma talepleri, Kanun'un "Soruşturmaya Başlanması, Taahhüt ve Uzlaşma" başlıklı 43. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında yapılan soruşturma bildiriminin tebliğinden itibaren üç ay içinde ve yazılı olarak Rekabet Kurumu'na ("Kurum") iletilebilecektir. Bu üç aylık süre geçtikten sonra Kurum'a iletilen taahhüt sunma talepleri Kurum tarafından dikkate alınmayacaktır.

c. Taahhüt Görüşmeleri:

Taahhüt görüşmelerinin nasıl yürütüleceği ile ilgili hususlar Taahhüt Tebliği'nin 6. maddesinde düzenlenmiş olup ilgili madde uyarınca, tarafların taahhüt sunma taleplerini Kurum'a iletmelerinin ardından Kurul, ilgili anlaşma, karar veya uygulamanın açık ve ağır ihlal niteliği ile gerekli gördüğü diğer hususları değerlendirerek taahhüt görüşmelerinin başlatılmasına ya da taahhüt sunma talebinin reddine ve taahhüt sürecinin sonlandırılmasına karar verebilecektir.

Tarafların taahhüt sunma talebinde bulundukları aşamada, inceleme konusu rekabet sorunlarının yeterli açıklıkta ortaya konamamış olması ve daha detaylı araştırmaya ihtiyaç duyulması halinde Kurul, taahhüt görüşmelerinin başlatılmasına ya da taahhüt sunma talebinin reddine ve taahhüt sürecinin sonlandırılmasına ilişkin vereceği kararı erteleyebilecektir. Bu durumun önaraştırmada söz konusu olması halinde, ilgili kararın verilmesi soruşturma sürecine bırakılabilecektir.

Taahhüt görüşmeleri sırasında, başka teşebbüslere, teşebbüs birliklerine ve kişilere ilişkin ticari sırlar ve gizli bilgiler hariç olmak üzere, inceleme konusu rekabet sorunları taahhüt sunacak taraflara açıklanacak ve sorunların tespitine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler taraflara sunulacaktır. Kanun'un 43. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında taraflara soruşturma bildirimi yapılmış ise, sorunların tespitine dayanak teşkil eden bilgi ve belgelerin taraflara ayrıca sunulma zorunluluğu bulunmamaktadır. Görüşmeler sözlü veya yazılı olarak gerçekleştirilebilecektir. Sözlü olarak gerçekleştirilen görüşmeler, görüşmelere katılanlarca mutabık kalınan bir tutanak ile kayıt altına alınacaktır.

ç. Taahhüdün Sunulması:

Taahhüt görüşmeleri tamamlandıktan sonra tarafların taahhüdü sunacakları şekil ve süre, Taahhüt Tebliği'nin 7. maddesi kapsamında düzenleme alanı bulmuştur. Söz konusu madde uyarınca, tarafların taahhüt görüşmeleri tamamlandıktan sonra taahhüt sunmaya karar vermeleri halinde; taahhüt metnini, taahhüt metninin ticari sırlardan ve gizli bilgilerden arındırılmış bir nüshasını ve bu nüshanın özetini, kendilerine tanınacak süre içinde Kurum'a göndermeleri gerekmektedir. Taahhüdün sunulması için tanınacak süre, incelemenin hangi aşamada olduğuna ve taahhüdün kapsamına bağlı olarak taahhüt görüşmeleri esnasında Kurum tarafından belirlenecektir.

d. Taahhüt Metninin Şekli, İçeriği ve Niteliği:

Taahhüt metninin şekil ve içerik bakımından nasıl olması gerektiği, söz konusu Taahhüt Tebliği'nin 8. maddesinde düzenlenmiştir.

İlgili maddeye göre;

  • Taahhüt metni, sunulan taahhüdü açık bir şekilde içermelidir.
  • Taahhüt metni, alternatif taahhütler içermemelidir.
  • Taahhüt metninde taahhütle giderilmesi amaçlanan rekabet sorunu, taahhüdün ne olduğu, ne zamandan başlanmak suretiyle yerine getirileceği, ne kadar süreyle ve ne şekilde uygulanacağı, uygulanmasında gözetilecek süreler, bu sürelerin hangi hallerde uzayabileceği, taahhüdün piyasaya etkisi, rekabet sorununu nasıl çözeceği, taahhüde uyumun nasıl izlenebileceği ve gerekli görülen diğer hususlar açıkça belirtilmelidir. 
  • Yapısal taahhüt1 sunulması halinde, elden çıkarma sürecinin yürütülmesine ilişkin detaylara taahhüt metninde yer verilmelidir.
  • Taahhüdün uygulanmasının üçüncü kişilerle anlaşma sağlanmasını gerektirdiği hallerde, üçüncü kişilerle anlaşma sağlanabileceğini gösteren belgeler de taahhüt metniyle birlikte Kurum'a sunulmalıdır.
  • Taahhüt metninin sonunda tarafların, sundukları taahhüdün rekabet sorunlarını giderebileceğine ve taahhüt metninde belirtilen şartlarla taahhüdü yerine getirmeyi kabul ettiklerine dair beyanına yer verilmeli ve taahhüt metni, taahhüt sunan tarafı temsile yetkili kişiler tarafından imzalanmalıdır.

Taahhüt metninin nitelik bakımından nasıl olması gerektiği konusu, Taahhüt Tebliği'nin 9. maddesinde düzenlenmiş olup ilgili maddede rekabet sorunlarının niteliğine göre davranışsal2 ve yapısal taahhütlerin tek başlarına veya birlikte sunulabileceği belirtilmiştir. Buna göre; taahhüt, (1) rekabet sorunlarıyla orantılı, (2) bu sorunları gidermeye elverişli, (3) kısa sürede yerine getirilebilir ve etkili şekilde uygulanabilir olmalıdır. Tarafların Kanun'a uyacaklarına ilişkin genel beyanları taahhüt niteliği taşımamakla birlikte, üçüncü kişilerin eylemlerine yönelik taahhütte bulunulamamaktadır.

f. Taahhüdün Değerlendirilmesi:

Taahhüdün değerlendirilme sürecine ilişkin hususlar, Taahhüt Tebliği'nin 10. maddesi kapsamında düzenlenmiş olup ilgili madde uyarınca, Kurul, taahhüdün şekli, içeriği ve niteliğine ilişkin unsurları dikkate alarak taahhüdün rekabet sorunlarını giderip gidermediğini ve gerekli gördüğü diğer konuları değerlendirecektir.

Kurul, bu kapsamda yaptığı değerlendirme sonucunda taahhüdü uygun bulursa, ilgili taraf açısından bağlayıcı hale getirerek soruşturma açılmamasına veya açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine ya da taahhüt hakkında üçüncü kişilerin görüşlerinin alınmasına karar verecektir. Taahhüdün Kurul tarafından uygun bulunmaması durumunda ise, Kurul, tarafların bu aşamada bir kereye mahsus olmak üzere Kurul'un değerlendirmeleri çerçevesinde ve belirlediği süre içinde taahhütte değişiklik yapabileceğine ya da taahhüt sürecinin sonlandırılmasına karar verecektir. İlgili 10. madde uyarınca, bu konuda seçimlik yetki Kurul'a bırakılmıştır.

g. Taahhüt Hakkında Üçüncü Kişilerin Görüşlerinin Alınması ve Değerlendirilmesi:

Kurul'un, taahhüt hakkında üçüncü kişilerin görüşlerini almaya karar vermesi hali, Kurul'un karar süresi ve değerlendirme süreci ile ilgili hususların tümü Taahhüt Tebliği'nin 11. maddesi kapsamında düzenlenmiştir.

Buna göre, Kurul, kararını takiben on gün içinde, rekabet sorunlarının ve taraflarca sunulan taahhüt metninin ticari sırlardan ve gizli bilgilerden arındırılmış özetini göndermek veya Kurum'un internet sayfasında yayımlamak suretiyle, ilgililerin görüşlerini Kurul'un belirlediği süre içinde yazılı olarak Kurum'a gönderebileceklerini belirtecektir.

Taahhüde ilişkin görüş bildiren üçüncü kişiler, görüşleriyle birlikte görüşlerinin ticari sırlardan ve gizli bilgilerden arındırılmış nüshasını ve varsa gizlilik taleplerini Kurum'a gönderebilecek ve Kurul, üçüncü kişilerin görüşlerinin alınması sonrasında taahhüdün rekabet sorunlarını gidermesine ilişkin değerlendirmesini gözden geçirecektir.

Kurul'un taahhüdü uygun bulması durumunda, taahhüdü ilgili taraf açısından bağlayıcı hale getirerek soruşturma açılmamasına veya açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine karar verme yetkisi bulunmaktadır. Kurul'un taahhüdü uygun bulmaması durumunda ise, Kurul'a, tarafların bu aşamada bir kereye mahsus olmak üzere, Kurul'un değerlendirmeleri çerçevesinde ve belirlediği süre içinde taahhütte değişiklik yapabilmesi ya da taahhüt sürecinin sonlandırılmasına karar verilmesi konusunda seçimlik yetki verilmiştir.

ğ. Taahhütte Değişiklik Yapılması:

Taahhüt Tebliği'nin 12. maddesi kapsamında, tarafların, taahhütte değişiklik yapmak istemeleri halinde izlenecek süreç hüküm altına alınmıştır. Buna göre; tarafların taahhütte değişiklik yapmak istemeleri halinde taahhüt görüşmelerine devam edilecek, bu görüşmelerde Kurul'un taahhüde ilişkin değerlendirmeleri taraflara açıklanacak ve üçüncü kişilerin görüşlerinin alınmış olması halinde, bu görüşlerin ticari sırlardan ve gizli bilgilerden arındırılmış bir nüshası taraflara sunulacaktır.

Taahhüt görüşmeleri tamamlandıktan sonra, taahhütte değişiklik yapmak isteyen taraflar, değiştirilmiş taahhüt metnini ve değiştirilmiş taahhüt metninin ticari sırlardan ve gizli bilgilerden arındırılmış bir nüshası ile bu nüshanın özetini Kurul tarafından belirlenen süre içinde Kurum'a göndermekle mükelleftir.

Kurul, değiştirilmiş taahhüt metnini uygun bulursa; taahhüdü ilgili taraf açısından bağlayıcı hale getirerek soruşturma açılmamasına veya açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine ya da üçüncü kişilerin görüşlerinin alınmasına, uygun bulmaz ise; taahhüt sürecinin sonlandırılmasına karar verecektir.

h. Taahhüt Sürecinin Sonlandırılması:

Taahhüt Tebliği'nin 13. maddesi ile taahhüt sürecinin nasıl sonlandırılacağı düzenleme altına alınmıştır. İlgili maddeye göre, (1) taahhüt metninin veya değiştirilmiş taahhüt metninin Kurum veya Kurul tarafından belirlenen süre içinde sunulmaması ya da (2) usulüne uygun şekilde sunulan taahhüt metninin veya değiştirilmiş taahhüt metninin geri çekilmesi durumlarında taahhüt sürecinin sonlandırıldığı kabul edilecektir.

ı. Taahhüdün Bağlayıcı Hale Getirilmesi ve İzlenmesine İlişkin Hükümler:

Taahhüt Tebliği'nin 14. ve 15. maddelerinde, taahhüdün bağlayıcı hale getirilmesi ve izlenmesine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu düzenlemeler uyarınca, Kurul, sunulan taahhüt yoluyla rekabet sorunlarının giderilebileceğine kanaat getirirse, taahhüt sürecinin herhangi bir aşamasında, taahhüdü ilgili taraflar açısından bağlayıcı hale getirerek soruşturma açılmamasına veya açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine karar verebilecektir. Kurul'un bu kararı rekabet sorununu ortaya çıkaran anlaşmanın, kararın ya da uygulamanın ihlal edildiği veya edilmediğine ilişkin bir karine teşkil etmeyecektir.

Taahhüdü bağlayıcı hale getiren Kurul kararında, Kanun'un "Kararlarda Bulunması Gereken Hususlar" başlıklı 52. maddesinde yer alan hususlara ek olarak uygun olduğu ölçüde aşağıdaki hususlara da yer verilmesi gerekmektedir:

a) Taahhüt veren taraflar.

b) Rekabet sorunları.

c) Taahhüdün içeriği.

ç) Taahhüdün ne zamandan başlanmak suretiyle yerine getirileceği.

d) Taahhüdün geçerlilik süresi.

e) Taahhüdün uygulanma süreci.

f) Taahhüdün rekabet sorunlarını nasıl çözeceği.

g) Taahhüdün izlenmesine yönelik detaylı süreç.

ğ) Taahhüdün hangi hallerde geçersiz olacağı.

h) Taahhüde uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımlar.

Tarafların taahhüde uyumlarının izlenmesi; taraflarca düzenli olarak rapor sunulması, denetim amacıyla üçüncü kişilerin atanması ya da meslek birlikleriyle veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapılması gibi yollarla gerçekleştirilebilecektir. Denetim amacıyla üçüncü kişilerin atanmasının öngörüldüğü durumlarda, taraflarca önerilen üçüncü kişinin uygunluğunun Kurul tarafından onaylanması gerekmekte olup ilgili madde uyarınca, bu durumda, taahhüdün izlenmesine ilişkin olarak Kurul'un resen inceleme yetkisi saklı tutulmuştur. Taraflar taahhütleri bütünüyle yerine getirdiklerinde, bu durumu Kurum'a bildirmekle mükellef olup bunun üzerine Kurul tarafından taahhütlerin yerine getirildiğine ilişkin bir karar alınmaktadır.

i. Geçiş Hükümleri:

Taahhüt Tebliği, yürürlüğe girdiği tarih olan 16 Mart 2021 tarihi itibariyle, devam eden inceleme ve/veya hâlihazırda soruşturma açılması kararının alınmasından itibaren üç aylık dönemi geride bırakmış soruşturmalar bakımından da uygulanabilecektir.

2. DE MİNİMİS TEBLİĞİ

a. De Minimis Tebliği'nin Amacı:

De Minimis Tebliği'nin amacı, açık ve ağır ihlaller hariç olmak üzere, piyasada rekabeti kayda değer ölçüde kısıtlamayan anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği karar ve eylemlerinin hangi ölçütler esas alınarak belirleneceğine ve Kanun'un "Önaraştırmanın Sonuçlanması" başlıklı 41. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca soruşturma konusu yapılmayabileceğine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesidir. Bununla birlikte, De Minimis Tebliği'nde de açık ve ağır ihlaller ile ilgili düzenlenmelere yer verilmemiştir.

b. Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Anlaşma ve Kararlar:

De Minimis Tebliği'nin "Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Anlaşma ve Kararlar" başlıklı 5. maddesinde, rekabeti kayda değer ölçüde kısıtlamayan anlaşma ve kararlar açıkça düzenlenmiştir.

İlgili De Minimis Tebliği'nin 5. maddesinin ilk üç fıkrasına göre, açık ve ağır ihlaller hariç olmak üzere;

  • Anlaşma taraflarının sahip olduğu toplam pazar payının anlaşmadan etkilenen ilgili pazarların hiçbirinde yüzde onu aşmaması halinde rakip teşebbüsler arasında yapılan anlaşmaların,
  • Anlaşma taraflarının her birinin sahip olduğu pazar payının anlaşmadan etkilenen ilgili pazarların hiçbirinde yüzde on beşi aşmaması halinde rakip olmayan teşebbüsler arasında yapılan anlaşmaların,
  • Teşebbüs birliği üyelerinin sahip olduğu toplam pazar payının karardan etkilenen ilgili pazarların hiçbirinde yüzde onu aşmaması halinde ilgili kararların,
  • Anlaşmanın rakip teşebbüsler ya da rakip olmayan teşebbüsler arasında yapılan bir anlaşma olarak sınıflandırılmasının mümkün olmadığı durumlarda, anlaşma taraflarının sahip olduğu toplam pazar payının anlaşmadan etkilenen ilgili pazarların hiçbirinde yüzde onu aşmaması halinde ilgili anlaşmaların,

rekabeti kayda değer ölçüde kısıtlamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bununla birlikte, De Minimis Tebliği'nin ilgili 5. maddesinin son üç fıkrası uyarınca;

  • Benzer nitelikteki dikey sınırlamaların oluşturduğu paralel ağların ilgili pazarın yüzde ellisinden fazlasını kapsaması durumunda, De Minimis Tebliği'nin 5. maddesi kapsamında belirlenen eşikler, hem rakip hem de rakip olmayan teşebbüsler arasındaki anlaşmalar ile kararlar bakımından yüzde beş olarak uygulanacaktır.
  • Anlaşma taraflarının veya teşebbüs birliği üyelerinin anlaşmadan ya da karardan etkilenen ilgili pazarlardaki pazar paylarının 5. maddede belirlenen eşikleri aşması durumunda, bu durum doğrudan söz konusu anlaşma veya kararın piyasada rekabeti kısıtladığı ya da kayda değer ölçüde kısıtladığı anlamına gelmeyecektir. Bununla birlikte; anlaşma taraflarının veya teşebbüs birliği üyelerinin anlaşmadan ya da karardan etkilenen ilgili pazarlardaki pazar payları, anlaşma veya karar döneminde birbirini takip eden iki takvim yılı boyunca De Minimis Tebliği'nin 5. maddesinde belirlenen eşiklerin üzerinde ise ve bu eşikleri iki yüzdelik puandan fazla aşmamışsa, bu durum da söz konusu anlaşmanın veya kararın piyasada rekabeti kayda değer ölçüde kısıtladığı anlamına gelmeyecektir.

c. Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Anlaşma ve Kararların Soruşturma Konusu Yapılmaması:

De Minimis Tebliği'nin 6. maddesi uyarınca, aynı Tebliğ'in 5. maddesi kapsamında düzenlenen piyasada rekabeti kayda değer ölçüde kısıtlamayan anlaşma ve kararların, Kurul tarafından soruşturma konusu yapılmayabileceği düzenleme altına alınmıştır. Bununla birlikte, 5. madde uyarınca söz konusu pazar eşiklerinin aşılmaması, ilgili anlaşma veya kararın soruşturmadan kesin olarak muaf olacağı anlamına gelmemektedir. De Minimis Tebliğ'inde belirlenen eşikler aşılmasa dahi, Kurul soruşturma açma hak ve yetkisine sahiptir.

Bununla birlikte, anlaşma taraflarının veya teşebbüs birliği üyelerinin anlaşmadan ya da karardan etkilenen ilgili pazarlardaki pazar paylarının tam olarak tespit edilememesi gibi nedenlerle soruşturma açılması halinde ise, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin pazar paylarının De Minimis Tebliği'nin 5. maddesinde yer alan eşikleri aşmadığının soruşturma sürecinde anlaşılması durumunda Kurul tarafından soruşturmaya son verilebilecektir.

ç. Pazar Payının Hesaplanması ve Uygulanması:

Pazar payının hesaplanması ve uygulanmasına ilişkin hususlar, De Minimis Tebliği'nin 7. maddesi kapsamında düzenleme altına alınmıştır.

Buna göre; pazar payı, pazardaki satış değeri veya uygun olduğu hallerde alım değeri bazında hesaplanacaktır. Satış veya alım değeri verilerine ulaşılamaması durumunda, miktar da dâhil olmak üzere diğer güvenilir pazar verilerine dayalı tahminler, anlaşma taraflarının ve teşebbüs birliği üyelerinin anlaşmadan ya da karardan etkilenen ilgili pazarlardaki pazar paylarını hesaplamak için kullanılabilecektir.

İlgili düzenleme uyarınca, Taahhüt Tebliği'nin 5. maddesinde belirlenen eşiklerin uygulanmasında, anlaşma veya karar dönemindeki her bir takvim yılı için bir önceki yılın verisi kullanılarak hesaplanan pazar payları dikkate alınacak ve 5. maddenin uygulanması bakımından anlaşma taraflarının ve teşebbüs birliği üyelerinin pazar paylarının belirlenmesinde 7/10/2010 tarihli ve 27722 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2010/4)'in 8. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ekonomik birimlerin pazar paylarının toplamı esas alınacaktır.

d. Devam Eden Önaraştırma ve Soruşturmalar Bakımından De Minimis Tebliği'nin Uygulama Alanı:

De Minimis Tebliği, yürürlüğe girdiği tarih olan 16 Mart 2021 tarihi itibariyle devam eden önaraştırma ve soruşturmalar bakımından da uygulama alanı bulacaktır.

SONUÇ:

Bilindiği üzere, 24/06/2020 tarihli ve 31165 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7246 sayılı Kanun ile 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden biri 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un "Soruşturmaya Başlanması, Taahhüt ve Uzlaşma" başlıklı 43. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları çerçevesinde, taahhüt müessesesinin hukukumuza kazandırılması ve diğeri de, Kanun'un "Önaraştırmanın Sonuçlanması"  başlıklı 41. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, "de minimis" sayılacak, yani piyasada rekabeti kayda değer ölçüde kısıtlamayan anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkindir.

Taahhüt müessesesi ile, piyasada meydana gelebilecek rekabet ihlallerinin neden olduğu zararların büyümeden engellenmesi ve bu ihlallerin tespit edilebilmesi için gerekli olan detaylı incelemelerin, kamu ve hakkında inceleme yürütülenler bakımından ortaya çıkabilecek zaman ve kaynak maliyetlerinden tasarruf edilmesi amaçlanmıştır. 

Bu amaç çerçevesinde, bir önaraştırma ya da soruşturma sürecinde ortaya çıkan rekabet sorununa ilişkin olarak ilgili teşebbüsler ya da teşebbüs birlikleri tarafından isteğe bağlı olarak sunulabilecek taahhütlerin Kurul tarafından değerlendirilmesi sonucu, söz konusu rekabet sorunlarını giderebileceğine karar verilmesi durumunda, işbu taahhütlerin ilgili teşebbüsler ya da teşebbüs birlikleri bakımından bağlayıcı hale getirilmesi ve böylece bir soruşturma açılmadan ya da açılmış bulunan bir soruşturmaya devam edilmesine gerek kalmadan söz konusu sürecin taahhütler aracılığı ile sona erdirilebilmesinin önü açılmıştır. Bu doğrultuda, Taahhüt Tebliği ile Kanun'un 43. maddesinin üçüncü fıkrası ile getirilen taahhüt müessesine ilişkin usul ve esaslar belirlenerek düzenleme altına alınmıştır.

Taahhüt Tebliği genel olarak, taahhüt sürecinin nasıl başlayacağı ve tarafların hangi sürelerde taahhüt sunma talebinde bulunması gerektiği, taahhüt görüşmelerinin nasıl yürütüleceği, taahhüt görüşmeleri sonuçlandıktan sonra tarafların taahhüdü sunmaları gereken şekil ve süre şartlarının neler olduğu, taahhüt metninin şekil, nitelik ve içerik bakımından nasıl olması gerektiği, taahhüdün değerlendirme sürecine ilişkin hususların neler olduğu, Kurul'un taahhüt hakkında üçüncü kişilerin görüşlerini almaya karar vermesi hali, Kurul'un üçüncü kişilerin görüşlerini almaya karar vermesi halinde karar süresinin ve değerlendirme sürecinin nasıl olacağı, tarafların taahhütte değişiklik yapmak istemeleri halinde izlenecek sürecin kapsamı, taahhüt sürecinin nasıl sonlandırılacağı, taahhüdün bağlayıcı hale getirilmesi ve izlenmesine ilişkin düzenlemeler ile devam eden inceleme ve/veya hâlihazırda soruşturma açılması kararları bakımından nasıl bir yol izleneceği hususlarına ilişkin düzenlemeleri içermektedir.

De Minimis Tebliği ile, Kanun'un 41. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, de minimis niteliğindeki anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği karar ve eylemlerinin neler olduğu ve anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının de minimis olarak değerlendirilme koşulları düzenleme altına alınmış olup bu sayede, Kurum kaynaklarının öncelikli olarak daha önemli ihlallere yönlendirilmesinin önü açılmıştır.

De Minis Tebliği genel olarak, Kurul tarafından pazar payı ve ciro gibi ölçütler esas alınarak rakipler arasında fiyat tespiti, bölge veya müşteri paylaşımı ve arz miktarının kısıtlanması gibi, açık ve ağır ihlaller hariç olmak üzere, Kurul'un soruşturma yapmama hak ve yetkisine sahip olabileceği piyasada rekabeti kayda değer ölçüde kısıtlamayan anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği karar ve eylemlerine ilişkin usul ve esaslar bakımından düzenlemeler içermektedir.

Footnotes

1 Yapısal Taahhüt: Pazarın yapısında değişikliğe yol açan ve ilgili tarafa belirli faaliyetlerini yahut ortaklık paylarını ya da mal varlıklarını devretmesi gibi yükümlülükler getiren taahhütlerdir. (Taahhüt Tebliği, m.4/1-ğ)

2 Davranışsal Taahhüt: Pazarın yapısında değişikliğe yol açmadan ilgili tarafın piyasa davranışlarını düzenlemeye yönelik taahhütlerdir. (Taahhüt Tebliği, m.4/1-b)

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.