Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, geçtiğimiz Haziran ayında yürürlüğe girmişti. Değişiklik kanununun "Yerinde İnceleme" başlıklı 15/1(a) maddesinde yapılan değişiklik sonrasında Rekabet Kurumu, geçtiğimiz hafta, Yerinde İncelemelerde Dijital Verilerin İncelenmesine İlişkin Kılavuz'u ("Kılavuz") yayımladı. Kılavuz'un amacı, teşebbüslerin elektronik ortam ile bilişim sistemlerinde tutulan her türlü veri ve belgelerinin teşebbüs yerleşkesinde ve/veya bunların kopyalarının alınarak Rekabet Kurumu merkezinde incelenmesine ilişkin genel esasların belirlenmesidir.

Kılavuz'da düzenlenen ve Rekabet Kurumu'nun mevcut yerinde inceleme uygulamaları ile farklılık arz eden bazı önemli hususlar aşağıda listelenmiştir:

  • Rekabet Kurumu'nun görevli meslek personeli, hakkında yerinde inceleme yapılan teşebbüse ait sunucu, masaüstü/dizüstü bilgisayar, taşınabilir cihaz gibi bilişim sistemleri, USB, harici hard disk, yedekleme kayıtları, bulut servisleri gibi depolama araçlarında inceleme yaparken, dijital verilerde nitelikli arama yapılmasına imkân sağlayan adli bilişim yazılım ve donanımlarından faydalanabilecektir.
  • Hakkında yerinde inceleme yapılan teşebbüs çalışanları tarafından kullanılan ve teşebbüse ait dijital veri içerdiği tespit edilen taşınabilir iletişim cihazları (cep telefonu, tablet vb.) yerinde inceleme kapsamında değerlendirilerek adli bilişim araçları vasıtasıyla incelenebilecektir. Ancak, tümüyle şahsi kullanıma özgü olduğu tespit edilen taşınabilir iletişim cihazları inceleme konusu yapılamayacaktır. Bu noktada Kılavuz, "hızlı bir gözden geçirme" ile cihazın şahsi kullanıma özgü olup olmadığının tespit edileceğini belirtmektedir.
  • Yerinde incelemenin ilgili teşebbüse ait yerleşkede tamamlanması esastır. Ancak, gerekli görülmesi durumunda, incelemenin Rekabet Kurumu bünyesindeki adli bilişim laboratuvarında devam edilmesine karar verilebilir. Bununla birlikte, cep telefonlarından elde edilen dijital verilerin incelenmesi her halükârda teşebbüs yerleşkesinde tamamlanacaktır.
  • Yerinde incelemeye Rekabet Kurumu bünyesindeki adli bilişim laboratuvarında devam edilmesine karar verilmesi durumunda, incelenecek dijital veriler üç ayrı veri depolayıcısına kopyalanacak ve biri teşebbüse bırakılacaktır. Teşebbüs mühürlü zarf içinde korunan diğer iki nüshanın açılması anında ve Rekabet Kurumu'nun adli bilişim laboratuvarında devam edecek inceleme sırasında bir temsilci hazır bulundurabilecektir.

Kılavuz'da, Rekabet Kurumu yetkilileri tarafından dijital verilerin incelenmesi esnasında uygulanacak usule ilişkin belirgin bir çerçeve çizilirken, yerinde inceleme sırasında teşebbüslerin yükümlülüklerinin neler olduğu da belirtiliyor. Bu yükümlülüklere uygun davranılmaması halinde yüksek idari para cezaları ile karışılması mümkün olduğundan, teşebbüslerin bu riski minimize etmek adına Kılavuz'u detaylıca incelemeleri faydalı olacaktır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.