nayasa Mahkemesi, Yargitay daireleri arasindaki görüs ayriliklarinin hakkaniyete uygun yargilanma hakkini ihlal etmedigi yönünde karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin 2017/33904 numarali basvuruya iliskin 13 Ekim 2020 tarihinde verdigi ("Karar") 1 Aralik 2020 tarihli ve 31321 sayili Resmî Gazete'de yayimlandi. Karar'da asagida açiklanan gerekçelerle Anayasa'nin 36. maddesinde güvence altina alinan hakkaniyete uygun yargilanma hakkinin ihlal edilmedigine yer verilmistir:

  • Her ne kadar Yargitay Içtihadi Birlestirme Hukuk Genel Kurulunca verilen 8 Mart 2019 tarihli içtihadi birlestirme karari ile konuya iliskin içtihadin birlestirildigi belirtilmisse de basvuruya konu olaylar söz konusu karardan önce meydana gelmistir. Dolayisiyla mahkeme, çeliskili kararlarin varligini kabul etmistir.
  • Basvuruya konu davanin kesinlestigi 20 Haziran 2017 tarihini takiben Yargitay Birinci Baskanlik Kurulu 28 Eylül 2017 tarihli karari ile basvuruya konu görüs ayriliginin giderilmesi için içtihadi birlestirme sürecini baslatmistir. 8 Mart 2019 tarihinde ise söz konusu görüs ayriligi Yargitay tarafindan giderilmistir.
  • Nihai degerlendirmede Anayasa Mahkemesi, söz konusu görüs ayriliginin hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkesi yönünden bir ihlale yol açmadigina hükmetmistir. Söyle ki, basvurucunun davasina bakan Yargitay dairesi, kendi içerisindeki istikrarli içtihadini basvuruya konu davada da sürdürmüstür. Buna ek olarak basvuruya konu kararin kesinlesmesini takiben gerçeklesse dahi, Yargitay daireleri arasindaki görüs ayriliklarini giderecek bir mekanizma bulunmaktadir ve söz konusu mekanizma basvuruya konu dava kesinlestikten sonra uygulanmistir. Bütün bunlara ek olarak, içtihadi birlestirme kararinda benimsenen yaklasimin, basvurucunun davasina bakan Yargitay dairesince uygulanan yaklasim olmasi Karar'da dillendirilmistir.

Karar ile ortaya konan içtihat isiginda, içtihadi birlestirme kararina konu olmus görüs aykiriliklarinin adil yargilanma hakkini ihlal etmeyecegi ifade edilebilir.

Karar'in tam metnine bu baglantidan erisebilirsiniz.

Yazi ilk olarak, Moroglu Arseven'in iki haftada bir yayimlanan bülteni MA | Gazette'de yer almistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.