Yeni Gelismeler

04.02.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan 3490 sayili Cumhurbaskani Karari ("Karar") ile 193 sayili Gelir Vergisi Kanunu'nun 41/1-(9) maddesi ile 5520 sayili Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 11/1-(i) maddesinde yer alan finansman gider kisitlamasina islerlik kazandirildi.

Karar Ne Anlama Geliyor?

Karar uyarinca, finansman gider kisitlamasi asagidaki sekilde düzenlendi:

  • Kullanilan yabanci kaynaklari öz kaynaklarini asan gelir vergisi mükellefi isletmelerde, sadece asan kisma uygulanmak üzere, isletmede kullanilan yabanci kaynaklara iliskin faiz, komisyon, vade farki, kar payi, kur farki ve benzeri adlar altinda yapilan gider ve maliyet unsurlari toplaminin %10'u gider olarak indirilemeyecek. Ancak, yatirimin maliyetine eklenen gider ve maliyet unsurlari bu kisitlamaya tabi olmayacak.
  • Kredi kuruluslari, finansal kuruluslar, finansal kiralama, faktoring ve finansman sirketleri disinda, kullanilan yabanci kaynaklari öz kaynaklarini asan kurumlar vergisi mükellefi isletmelerde, sadece asan kisma uygulanmak üzere, isletmede kullanilan yabanci kaynaklara iliskin faiz, komisyon, vade farki, kar payi, kur farki ve benzeri adlar altinda yapilan gider ve maliyet unsurlari toplaminin %10'u gider olarak indirilemeyecek. Ancak, yatirimin maliyetine eklenen gider ve maliyet unsurlari bu kisitlamaya tabi olmayacak.

Finansman gider kisitlanmasina iliskin düzenleme 01.01.2021 itibariyle baslayan vergilendirme dönemi kazançlarina uygulanmak üzere yayimi tarihinde (04.02.2021) yürürlüge girdi.

Sonuç

Getirilen finansman gider kisitlamasiyla, isletmelerde borç kullanimi ve buna bagli olarak faiz, komisyon, kur farki gibi giderlerin azaltilmasi ve sirketlerde nakit sermaye artisina iliskin faiz indirimi destegi de göz önünde bulunduruldugunda öz kaynakla finansmanin vergisel yönden daha cazip kilinmasinin amaçlandigini düsünüyoruz. Bu kapsamda, isletmesinde yabanci kaynak kullanan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, ileride yayimlanacak ikincil mevzuat düzenlemelerini de dikkate alarak söz konusu finansman gider kisitlamasina tabi olup olmadiklarini belirlemelerini ve bu yönde gerekli aksiyonlari almalarini öneriyoruz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.