Her sene oldugu gibi bu sene de 28 Ocak Veri Koruma Günü için heyecanli geri sayim basladi.

Hatirlamayanlar için kisaca 28 Ocak'in neden Kisisel Veri Koruma Günü oldugunu yine hatirlatalim. Türkiye'nin de taraf oldugu, 108 Sayili "Kisisel Verilerin Otomatik Islenmesi Sirasinda Gerçek Kisilerin Korunmasina Iliskin Sözlesme" 28 Ocak 1981 tarihinde imzaya açilmisti. Avrupa Konseyi ilk olarak 2007 senesinde, bu sözlesmenin imzaya açildigi gün olan 28 Ocak'i Avrupa Veri Koruma Günü olarak ilan etti. Daha sonra bu özel gün Dünya'da da yayginlasarak kisisel verilerin korumasi ve/veya veri güvenligi düzenlemeleri olan ülkelerde degisiklik adlar altinda etkinliklerle kutlanmaya basladi. 2016 yilinda 108 Sayili Sözlesme'nin onaylanmasiyla ve Kisiler Verilerin Korunmasi Kanunu'nun kabulü ile beraber, Kisisel Veri Koruma Günü'nü Türkiye'de de kutlamaya basladik.

Her sene oldugu gibi bu sene de 28 Ocak Veri Koruma Günü dolayisiyla bu ay dünyanin her yerinde pek çok etkinlik olacak. Ama pandemi nedeniyle, bu sene yüksek katilimli büyük konferanslar ya da isyerlerinde yapilan veri koruma günü aktivitelerinin yerini, webinarlar ve video konferans sistemleri üzerinden bulusmalar aliyor.

Geçen senelerde Veri Koruma Günü aktivitelerini kaleme aldigimiz yazilarimiza blog sayfamizdan ulasabilirsiniz. Bu sene de bunlardan bazilari yapabilirsiniz:

  • Mintika temizligi aktivitesini, sifrelerin periyodik yenilenmesini Veri Koruma Günü aktiviteleriniz arasina ekleyebilirsiniz.
  • Özellikle pandemi döneminde uzaktan çalismanin artmasi nedeniyle, veri ihlalleri daha da artti. Bildiginiz üzere, Türkiye'deki veri ihlalleri Kisisel Verileri Koruma Kurumu sayfasinda duyurularbölümünde kamuya duyuruluyor. Veri Koruma Günü dolayisiyla veri ihlali durumlari için acil eylem planinizi da test edebilirsiniz.
  • Kisisel Verileri Koruma Kurulu'nun hazirladigi ve sayfasinda yayinladigi bilgilendirici videlolari paylasabilirsiniz.
  • Uzaktan erisimle de olsa, interaktif ve eglenceli bir sohbet toplantisi, kahvalti bulusmasi ya da ögle yemegi arasinda çalisanlarin katilacagi "lunch and learn" tarzi 35-40 dakikalik etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
  • Veri Koruma Günü'ne özel bir takvim yapabilir, mesela Veri Koruma Günü'nden önce paylasimlara baslayip, 28 Ocak günü de küçük bir etkinlik düzenleyebilirsiniz.
  • Veri ihlallerine dair bildirimler her geçen gün artiyor. Bildiginiz üzere, Türkiye'deki veri ihlalleri Kisisel Verileri Koruma Kurumu sayfasinda duyurularbölümünde kamuya duyuruluyor. Veri Koruma Günü dolayisiyla veri ihlali durumlari için acil eylem planinizi da test edebilirsiniz.

2020 senesi, pandemiye ragmen Kisisel Verileri Koruma Kurulu'nun yine çok aktif çalistigi bir yildi. Bildiginiz üzere, Kurul'un yayinladigi kararlarina dair bazi istatistik ve bilgileri Ingilizce blog yazisi olarak belirli araliklarla yayinliyoruz. Bunu özellikle yabanci veri koruma otoriteleri ve uygulamacilarinin Türk Kisisel Verileri Koruma Kanunu uygulamalarini görebilmeleri için Ingilizce yazdik. Kurul'un Türkçe karar özetlerine ise bu sayfadan ulasabilirsiniz.

Veri Koruma Günü Dünya'da #dataprivacyday2021, #DPD2021 hashtag'i ile takip ediliyor. Bu alanda önde gelen uygulamacilar ve arastirmacilarin paylasimlarini bu hashtagler ile takip edebilir ve siz de paylasim yapabilirsiniz. Bu sene de Staysafeonline sitesinin aktiviteleri arasinda DPD Champion'i olmak da var. Sitede veri koruma gününe özel bir sayfa var ve buradan etkinlikler vb iliskin bilgi bulalirsiniz. Bu arada okumak isterseniz, 2020 yilinda yapilan etkinliklerin etkilerine dair de güzel bir rapor hazirlamislar.

Bizim de üyesi oldugumuz IAPP (International Association of Privacy Professionals) her sene oldugu gibi bu sene de Veri Koruma Gününe özel görseller hazirlamis. IAPP'yi de tag'leyerek bu görselleri kullanabilir, #IAPPcelebratesDPD hashtagi ile paylasimlar yapabilirsiniz.

Yine kurucularin oldugumuz Veri Koruma Dernegi de Veri Koruma Günü dolayisiyla güzel etkinlikler ve egitimler yapiyor. Bunlara dair bilgilere de dernegin Linkedin sayfasindan ya da https://www.verikorumadernegi.org/ sayfasindan ulasabilirsiniz.

Saglikla kutlayacaginiz keyifli bir Veri Koruma Günü olmasi dileklerimizle.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.