Tüketicinin korunmasina iliskin mevzuatta degisiklikler yapan Garanti Belgesi Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik, Satis Sonrasi Hizmetler Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik ve Tanitma ve Kullanma Kilavuzu Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik (hep birlikte "Yönetmelikler") 5 Kasim 2020 tarihli ve 31295 sayili Resmî Gazete'de yayinlandi. Yönetmelikler ile getirilen degisiklikler 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüge girecektir.

Yönetmelikler özelinde yapilan esasli degisiklikler asagidaki gibidir:

GARANTI BELGESI YÖNETMELIGINDE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR YÖNETMELIK

  • Garanti Belgesi Yönetmeligi'nin garanti belgesi düzenleme zorunlulugunu düzenleyen maddesine getirilen degisiklik ile, düzenlenen garanti belgesinin açik, anlasilir, sade ve okunabilir olmasi zorunlulugu vurgulanmistir.
  • Garanti belgesinin tüketiciye yazili olarak verilmesinin yani sira, kalici veri saglayicisi ile verilebilecegi öngörülmüstür.
  • Garanti Belgesi Yönetmeligi kapsaminda garanti belgesinde bulunmasi zorunlu bilgileri düzenleyen hükme iki yeni fikra eklenmistir. Buna göre mesafeli olarak kurulan sözlesmelerde, garanti belgesinde normalde bulunmasi zorunlu olan saticinin unvani, adresi, telefonu ve diger iletisim bilgileri ile yetkilisinin imzasi ve kasesi, fatura tarih ve sayisi, malin tüketiciye teslim tarihi ve yeri bilgilerinin bulunmasi zorunlu degildir. Bu durumda faturada yer alan bilgiler esas alinacaktir. Yönetmelige yapilan diger ekleme ile de garanti belgesinin kalici veri saglayicisi ile verilmesi durumunda imza ve kase sartinin aranmayacagi öngörülmüstür.
  • Garanti Belgesi Yönetmeligi'nin ekinde yer alan ve garanti belgesi ile satilmasi zorunlu olan ürünler listesi güncellenmistir.

SATIS SONRASI HIZMETLER YÖNETMELIGINDE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR YÖNETMELIK

  • Degisiklik ile malin tüketiciden teslim alindigina dair belge ve servis fisinin kalici veri saklayicisiyla da tüketiciye verilebilecegi öngörülmüstür ancak tüketicinin talep etmesi hâlinde kâgit üzerinde yazili olarak verilmesinin zorunlu olacagi düzenlenmistir. Ayni zamanda bahsi geçen belgelerin tüketiciye verildigine iliskin tüketicinin onayinin alinmasi gerektigi ve onayi, yazili olarak veya kalici veri saklayicisi araciligiyla alinabilecegi belirlenmistir. Malin teslim alindigina dair belgenin ve servis fisinin kalici veri saklayicisiyla verilmesi durumunda tüketicinin imzasinin aranmayacagi da düzenlenmistir.

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU YÖNETMELIGINDE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR YÖNETMELIK

  • Tanitma ve Kullanma Kilavuzu Yönetmeligi'nde yapilan degisiklik ile, tanitma ve kullanma kilavuzunun kalici veri saklayicisiyla verilmesi durumunda üretici veya ithalatçi tarafindan malin veya ambalajinin üzerinde tanitma ve kullanma kilavuzuna erisim için gerekli bilgilendirmeler yapilmasi gerekecegi belirtilmistir.
  • Yönetmelik ile tanitma ve kullanma kilavuzunda yer almasi gereken bilgilere asagidaki bilgiler de eklenmistir:
  1. Üretici veya ithalatçilarin internet sitesinin bulunmasi durumunda, bu sitede tüm yetkili servis istasyonlarina ve yedek parça malzemelerinin temin edilecegi yerlere iliskin güncel iletisim bilgilerinin yer aldigina dair bilgi
  2. Tüm yetkili servis istasyonu bilgilerinin Bakanlik tarafindan olusturulan Servis Bilgi Sisteminde yer aldigina iliskin bilgi

Ayrica, Tanitma ve Kullanma Kilavuzu Yönetmeligi'nde "tüketicinin kendisine gönderilen bilgiyi, bu bilginin amacina uygun olarak makul bir süre incelemesine elverecek sekilde kaydedilmesini ve degistirilmeden kopyalanmasini saglayan ve bu bilgiye aynen ulasilmasina imkân veren kisa mesaj, elektronik posta, internet, disk, CD, DVD, hafiza karti ve benzeri her türlü araç veya ortam" olarak tanimlanan kalici veri saklayicisi, diger Yönetmelikler'e de dahil edilerek, yazili fiziksel belgelere alternatif yöntemler sunulmustur.

Garanti Belgesi Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik'in tam metnine bu baglantidan erisebilirsiniz.

Satis Sonrasi Hizmetler Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik'in tam metnine bu baglantidan erisebilirsiniz.

Tanitma ve Kullanma Kilavuzu Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik'in tam metnine bu baglantidan erisebilirsiniz.

Yazi ilk olarak, Moroglu Arseven'in iki haftada bir yayimlanan bülteni MA | Gazette'de yer almistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.