1025938a.jpg Artik bültenlerimizi sesli olarak da dinleyebilirsiniz!

Yeni Gelismeler

12 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan ve ayni gün yürürlüge giren Organize Toptan Dogal Gaz Satis Piyasasi Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik ("Degisiklik Yönetmeligi") ile vadeli dogal gaz piyasasina iliskin düzenlemeler yapildi.

Degisiklik Yönetmeligi ile Ne Gibi Düzenlemeler Yapildi?

Katilim anlasmasi: Vadeli dogal gaz piyasasinda islem yapmak isteyen piyasa katilimcilarinin, standart tasima sözlesmesi ve sürekli ticaret platformu katilim anlasmasina ilave olarak vadeli dogal gaz piyasasi katilim anlasmasi da imzalamasi öngörüldü. Söz konusu katilim anlasmasi, sürekli ticaret platformu katilim anlasmasi süresince geçerli olacak.

Teminat Yükümlülügü: Vadeli dogal gaz piyasasindaki teminat yükümlülügü, teminat türleri, teminat olarak kabul edilecek kiymetler, teminat süreçleri ile teminat tutarlarinin hesaplanmasina ve ilgili mevzuat uyarinca sunulmasi gerekli teminatlari asan tutarlarin kullanilmasina iliskin hususlar, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu tarafindan hazirlanacak olan Vadeli Dogal Gaz Piyasasi Isletim Usul ve Esaslari'nda ("VGPUE") düzenlenecek.

Temerrüt garanti hesabi: Vadeli dogal gaz piyasasinda gerçeklesen islemler nedeniyle yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin süresi içerisinde yerine getirilmemesi dolayisiyla olusacak temerrüt durumunda kullanilmasi için teminatlar disinda kalan bir temerrüt garanti hesabi olusturulmasi öngörüldü.

  • Hesap piyasa katilimcilarinin katkilariyla olusturulacak. Ek olarak, piyasa isletmecisinin ("EPIAS") temerrüt halinde ödemek üzere piyasa isletim gelir tavani üzerinden temerrüt yönetimi katkisi saglama taahhüdü de öngörüldü.
  • Hesap EPIAS tarafindan temsil ve idare olunacak.
  • Hesap için katki payi olarak kabul edilebilecek varliklarin türlerinin belirlenmesi, TL cinsinden sunulan nakit katki paylarinin nemalandirilmasi, bu varliklarin temerrüt durumunda kullanilmasi ve piyasa katilimcilarina iade edilmesi ile EPIAS tarafindan saglanacak temerrüt katkisina iliskin hususlar VGPUE'de düzenlenecek.
  • Temerrüde düsen piyasa katilimcilarinin cari hesaplari, teminatlari, temerrüt garanti hesabi katki paylari ve EPIAS'in temerrüt katkisi tutarinin yeterli olmasi durumunda diger piyasa katilimcilarinin temerrüt garanti hesabi katki paylarina basvurulamayacak.
  • Hesap belirtilen amaç disinda kullanilamayacak, ihtiyati tedbir, haciz, rehin, tasfiye kararlarindan muaf olacak ve iflas masasina dahil edilemeyecek.

Fatura ödemelerine iliskin mahsup: Fatura ödemeleri borçlardan su sira ile mahsup edilecek: (i) EPIAS'a ödenecek piyasa isletim ücretleri ile diger ücretler, (ii) fatura islem borç tutari, (iii) vadeli dogal gaz piyasasi borç tutari ve KDV borç tutari ve (iv) fatura dengesizlik borç tutari.

Sonuç

Degisiklik Yönetmeligi ile vadeli dogal gaz satis piyasasina iliskin düzenlemelerin temeli olusturuldu ve detaylarin VGPUE ile netlestirilmesi bekleniyor.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.