Borsa Istanbul ("BIST"), 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere pay piyasasi pazar yapilanmasi, pazarlardaki islem görme esaslari ve pazarlar arasi geçis kriterleri ve kotasyon sartlarinda degisiklikler yapti.

Söz konusu degisikliklerden öne çikanlar su sekilde:

Yeni Pazar Yapisi

  • Yildiz Pazar Grup 1 ve Grup 2 ayrimi kaldirildi, Yildiz Pazar altinda birlestirildi.
  • Ana Pazar Grup 1, Ana Pazar olarak isim degistirildi.
  • Ana Pazar Grup 2 ve Gelisen Isletmeler Pazari, Alt Pazar altinda birlestirildi.

Yeni Islem Görme Kriterleri ve Kotasyon Sartlari

Pay Piyasasi Yönergesi'nde yapilan degisikliklerle her bir pazar bazinda ilgili pazarlarda islem görme kriterleri asagidaki sekilde revize edildi:

Pazarlarda Islem Görme Kriterleri

Yildiz Pazar

Ana Pazar

Piyasa Degeri

> 500 milyon TL

> 60 milyon TL

Fiili Dolasimdaki Paylarin Piyasa Degeri (FDPD)

> 100 milyon TL

> 30 milyon TL

Fiili Dolasim Orani (FDO)

> %10

> %10

Yerli Bireysel Yatirimci Sayisi

> 1000

> 500

Imtiyaz

Imtiyaz varsa FDO < %90

Imtiyaz varsa FDO < %90

Yerli Fon

> 3 milyon TL

Likidite

< 2,5

< 7,5

Diger Kriterlerden Muafiyet (*)

FDPD > 750 milyon TL ve Likidite < 2,5

Temettü > %10 ve FDPD > 30 milyon TL



Kural olarak her pay siniflandirildigi pazar ve pazar grubunun kriterlerini yerine getirmek zorundadir, ancak bu kuralin iki istisnasi bulunmaktadir.

* Fiili dolasimdaki paylarinin degeri 750 milyon TL'den büyük ve likiditesi 2,5'ten küçük olan sirketlere ait paylar diger kriterlere bakilmaksizin Yildiz Pazar'da islem görecektir.

* Alt Pazar'da yer alan sirketlerden fiili dolasimdaki paylarinin degeri 30 milyon TL'den büyük ve temettü getirisi %10'dan büyük olan sirketlere ait paylar diger kriterlere bakilmaksizin Ana Pazar'da islem görecektir.

Kotasyon Yönergesi'nde yapilan degisiklikler ile Yildiz Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar için kotasyon sartlari tablosu da yenilendi:

Kotasyon Sartlari

Yildiz Pazar

Ana Pazar

Alt Pazar

Halka arz edilen paylarin piyasa degeri

> 200 milyon TL

> 50 milyon TL

> 20 milyon TL

Halka arz edilen paylarin nominal degerinin sermayeye asgari orani

%15

%20

%25

Bagimsiz denetimden geçmis yillik finansal tablolarinda dönem kari olmasi

Son 2 yil

Son 2 yil

Son 2 yil

Bagimsiz denetimden geçmis en son finansal tablolardaki Özsermaye / Sermaye Orani

1'den büyük

1'den büyük

1,25'den büyük



* Ayrica Yildiz Pazar için "bagimsiz denetimden geçmis yillik finansal tablolarinda dönem kari olmasi" ve/veya "bagimsiz denetimden geçmis en son finansal tablolarindaki öz sermaye/sermaye orani" saglanamadigi durumda yapilabilecek istisnai kotasyon basvurusu sartlarinda bir degisiklik yapildi. Öz sermayenin negatif olmasi halinde Yildiz Pazar'da kotasyon için halka arz edilen paylarin piyasa degerinin asgari 1 milyar TL olmasi aranacaktir.

Imtiyazli Pay Gruplarina Sinirlama

Yukarda belirtilen istisnalar sakli olmak üzere, eger bir sirketin paylarinin fiili dolasim orani %90'in üzerindeyse ve Yildiz Pazar ve Ana Pazar'da islem görüyorsa, imtiyazli pay gruplarinin bulunmasina izin verilmeyecektir.

Asgari Piyasa Degeri

Yildiz Pazar'da islem görmek için aranan asgari piyasa degeri kriteri 50 milyon TL'lik bir artirimla 200 milyon TL olarak belirlendi. Ana Pazar için bu kriter 50 milyon TL olmaya devam ediyor. Son olarak, Alt Pazar'da islem görmek için asgari piyasa degeri kriteri 20 milyon TL olarak belirlendi.

Asgari Fiili Dolasim Orani

Paylarinin fiili dolasim orani %5'in altinda olan sirketler artik Yildiz Pazar, Ana Pazar veya Alt Pazar'da islem göremeyecek. Bu sirketlerin hisseleri Piyasa Öncesi Islem Platformu'nda isleme alinacak. Halihazirda Yildiz Pazar veya Ana Pazar'da islem görmekte olan sirketlere fiili dolasim oranlarini %5'in üzerine çikartmalari için 1 Ocak 2021'e kadar süre tanindi. Bu süre içinde %5'in üzerinde fiili dolasim oranini saglayamayan sirketlerin paylarinin 1 Ocak 2021 tarihi itibariyla Piyasa Öncesi Islem Platformu'nda islem görecek.

Yeni Islem Görme Esaslari

BIST pazarlarinda islem görme esaslari da güncellendi. Bununla birlikte halen yürürlükte olan açiga satisin yalnizca BIST-30'da islem gören paylar için geçerli olmasi, pay bazinda devre kesici uygulamalarinin ikinci bir duyuruya kadar devam ediyorlar.

BIST Alt Pazar Için Yeni Bilgilendirme Mesaji Metni

BIST ayrica, BIST Alt Pazar'da yatirim yapmak isteyen yatirimcilara iletilmek üzere pazarin volatilitesi konusunda bilgilendirme yapan bir mesaj metni yayinladi.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.