1060260a.jpg Artik bültenlerimizi sesli olarak da dinleyebilirsiniz!

Yeni Gelisme

Elektrikli Skuter Yönetmeligi, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Içisleri Bakanligi ("Bakanliklar") tarafindan 14 Nisan 2021 tarihli ve 31454 sayili Resmi Gazete'de yayimladi. Yayim tarihinde yürürlüge giren Yönetmelik, elektrikli skuter piyasasini düzenlemek amaciyla bir takim kurallar öngörüyor. Yönetmelige buradan  ulasabilirsiniz.

Ne Degisecek?

E-Skuter Kullanicilarina Yönelik Kurallar

Yönetmelik paylasimli e-Skuter kullanimi sirasinda uyulmasi gereken temel kurallari belirlemektedir. Yönetmelik'in 5. Maddesi uyarinca e-Skuter yaya yolunda, otoyolda ve azami hiz siniri 50 km/s üzerinde olan karayollarinda kullanilamaz. Ilaveten, sürücünün e-Skuter'i tek elle veya baska bir araca baglamak suretiyle kullanimi yasaktir. Sürücü e-Skuter üzerinde yük ve yolcu tasiyamaz. Bu kurallar çerçevesinde tüm sürücüler 2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu ile ilgili mevzuatta belirlenen düzenlemelere uymakla yükümlüdür.

Paylasimli E-Skuter Isletmeciligi

Yönetmelik'in 7. maddesi uyarinca paylasimli e-Skuter Hizmeti Saglayicisi ("Hizmet Saglayici") Ulastirma ve Altyapi Bakanligi'na basvurmak suretiyle Paylasimli E-Skuter Yetki Belgesi ("Yetki belgesi") almalidir. 8. Madde uyarinca Söz konusu Yetki belgesi basvurusunda bulunanlarin belirli kosullari saglamalari gerekmektedir. Bu çerçevede basvuranlarin 500.000 Türk Lirasi sermayeye sahip olmasi, standartlari Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan belirlenecek, yapilacak faaliyete uygun bir internet sitesi ve mobil uygulamaya sahip olmasi, veri tabanini Türkiye'de muhafaza etmesi, en az 250 adet e-Skuter'e sahip olmasi ve son olarak TS EN ISO 9001, TS EN ISO 14001, TS ISO/IEC 27001 ile ISO 45001 sertifikalarina sahip olmasi sartlari aranmaktadir.

Hizmet Saglayici Yetki Belgesi almasinin ardindan Paylasimli E-Skuter Izni ("Izin") almalidir. Söz konusu izin belediye/bölge özelinde verilecektir. Dolayisiyla Hizmet Saglayici tarafindan sunulan e-Skuter hizmeti ilgili belediye/bölge sinirlarini asamaz. E-Skuterlerin izinli alani disina çikarilmis olmasi halinde Hizmet Saglayici e-Skuterleri 48 saat içerisinde izinli alana geri getirmekle yükümlüdür.

Yaptirimlar

Yönetmeligin ihlali sebebiyle olusabilecek idari para cezalari 1.000 TL ile 10.000 TL arasinda degisiklik göstermektedir. Ihlalin tekrarlamasi halinde ceza kademeli olarak 50.000 TL'ye kadar çikabilir. Bu durumda ilaveten faaliyetlerin alti ay süreyle durdurulmasina karar verilebilir. 

Sonuç

Yönetmelik e-Skuter piyasasina yönelik oldukça önemli bir düzenleme olarak degerlendirilmektedir. Ilaveten, E-Skuter sektöründe pek çok düzenlemenin önünü açtigi belirtilmelidir. Bu çerçevede Paylasimli e-Skuter Hizmet Saglayicilari konuya iliskin detaylari yakindan takip etmelidir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.