Ülkemizde son dönemde Sosyal Medya Yasasi olarak da bilinen 5651 sayili Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve Bu Yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanunda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun ile sosyal ag saglayicilara iliskin getirilen yeni hükümler 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüge girmistir.

5651 sayili Kanun'da yapilan son degisikliklerden bugüne sosyal ag saglayicilara getirilen yeni yükümlülükler ve yaptirimlar gündemden düsmedi. Son olarak, 19 Ocak 2021 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) kendilerine daha önce iki kez idari para cezasi verilen ve fakat temsilci belirleme ve bildirme yükümlülügünü kanuni süresi içinde yerine getirmeyen Pinterest Inc., Twitter Inc. ve Periscope adli sosyal ag saglayicilarina yönelik reklam yasagi karari aldi ve ilgili kararlar Resmi Gazete'de yayimlandi. 18 Ocak 2021 tarihinde Türkiye'de temsilci atama kararlarini bildiren Facebook ve Instagram ise reklam yasaklarinin kapsaminda yer almadi.

Pinterest Inc., Twitter Inc. ve Periscope'a getirilen reklam yasaklari çerçevesinde, Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kisiler tarafindan söz konusu sirketlere yeni reklam verilmesi yasaklanmis, bu kapsamda ilgili sosyal ag saglayiciya reklam verilmesi amacina yönelik olarak yeni sözlesme kurulamayacagi ve buna iliskin para transferi yapilamayacagi belirtilmistir. Bu gelismeler isiginda, Türkiye'de ilgili paydaslarin yeni projeler için sosyal ag saglayicilariyla isbirliginde tereddüt yasadiklari, halihazirda devam eden sözlesmelerinin geçerliligi ve ilerleyen süreçte nasil bir uygulama takip etmeleri gerektigi hususunda soru isaretleri tasidiklari görülmektedir.

BTK kararlarinda, reklam yasaginin uygulanmasini saglamak ve karara uyulmamasi halinde gerekli islemleri yapmak üzere konunun ilgili sorumlu kamu kurum ve kuruluslarinca da takip edilmesine karar vermistir.

Simdi gözler kararlarin alinmasini takiben 3 ay içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülügünün yerine getirilmemesi durumunda Sulh Ceza Mahkemesi'ne basvuru ile gündeme gelebilecek olan internet trafigi bant genisliginin %50 ila %90 oranina kadar daraltilmasinin söz konusu olup olmayacagi hususunda. Zira bireyler tarafindan haber alma ve iletisim araci olarak kullanilan bu gibi platformlara erisimin zorlastirilmasina sebebiyet verecek olasi bir yaptirimin, anayasal ve evrensel bir hak olarak, demokratik toplumun temellerinden olan haberlesme ve ifade özgürlügünü sinirlayici etkileri ile bireyler nezdinde hak ihlali yaratacagi ve hukuka uygunlugunun tartismaya çok açik olacagi asikardir.

First published by Gün + Partners, in 25.01.2021

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.