Ticari Iletisim ve Ticari Elektronik Iletiler Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik ile 04 Ocak 2020 tarihinde Ileti Yönetim Sistemi (IYS) hayatimiza girdi. Söz konusu yönetmelik kapsaminda hizmet saglayicilara, IYS'e kaydolmalarina ve daha önce aldiklari onaylari 1 Eylül 20201 tarihine kadar IYS'e aktarmalarina iliskin yükümlülük getirildi.

Ocak ayindan itibaren IYS, hizmet saglayicilarin bu sisteme kaydolmalarina olanak saglarken, onaylarin yüklenmesine iliskin sistem henüz açilmamisti. Dün aksam (23 Temmuz 2020 tarihinde) IYS A.S., IYS ileti ve IYS Ileti+ hizmetlerine API üzerinden erisimin canli ortamda kullanima açildigini duyurdu. Böylelikle bugün itibariyle daha önce IYS'e kaydolan hizmet saglayicilar onaylarini kaydedebilecekler ve 1 Eylül 2020 tarihine kadar olan yasal yükümlülüklerini tamamlayabilecekler. Canliya alinan sisteme iliskin örnek ekranlarin IYS internet sitesinden inceleyebilirsiniz.

Daha önce IYS basvurusunu tamamlamayan hizmet saglayicilarin ise öncelikle IYS'e kaydolmalari, daha sonra da kullanima açilan sistem ile onaylarini kaydetmeleri gerekmekte.

Bu duruma ek olarak, IYS ileti ve IYS Ileti+ hizmetlerine API üzerinden erisimin canli ortamda kullanima açilmasiyla birlikte is ortaklari da sisteme faal olarak dahil oldu. Bu kapsamda IYS internet sitesinde yapilan degisiklikle is ortaklari için ayri bir bölüm açildigi ve bu bölümde IYS is ortaklarinin isimlerine yer verildigi görülmektedir. Bu konu hakkinda daha detayli bir inceleme yapmak isterseniz asagida IYS internet sitesinde yer alan Sikça Sorulan Sorular bölümündeki is ortagi çalisma modeline iliskin açiklamalari bulabilirsiniz.

Is ortagi çalisma modeli nasildir?2

Is ortakligi modeli ve çalisma kosullari, Is Ortakligi Sözlesmesi'nde düzenlenmistir. Bu sözlesmeyi imzalayan is ortagi firma, sözlesmeye konu olan ürün veya hizmetine IYS API entegrasyonunu gerçeklestirir. Böylece, IYS'nin sundugu Seviye 1 veya Seviye 2 Katma Degerli Hizmetlere, is ortagin müsterilerinin ilgili ürün veya hizmetin içinden erisimi mümkün olur.
IYS hizmetlerinin, kendi ürünü veya hizmeti içinden müsteriye sunum sekli is ortaginin tasarrufundadir.

969538a.jpg

Footnotes

1 Ticari Iletisim ve Ticari Elektronik Iletiler Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik ile söz konusu süre 1 Haziran 2020 olarak belirlenirken, Ticaret Bakanligi kendisine ilgili yönetmelik ile taninan yetkiyi kullanarak söz konusu süreyi 3 ay uzatmistir.

2 Bu bölüm IYS internet sitesinde yer alan "Sikça Sorulan Sorular" bölümünden alintilanmistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.