Bu yilki raporumuzda, SMK ile getirilen baslica yeni düzenlemelerin yorumlanmasi ve uygulanmasinda karsilasilan sekiz ana zorluga odaklaniyoruz.

2020 yili Ocak ayi itibariyle 6769 sayili Sinaî Mülkiyet Kanunu ("SMK") üçüncü yilini doldururken, marka hukuku uygulamasi geçtigimiz yil içerisinde de gelisimine devam etmistir.

Türk Patent ve Marka Kurumu ("TÜRKPATENT" ya da "Kurum") mutlak ret nedenleri bakimindan yapilan incelemeye açiklik getirmek amaciyla bir kilavuz yayimlamis olup, nispi ret nedenleri bakimindan yapilan incelemelere dair yeni bir kilavuzun da 2020 yilinin ilk yarisinda hazirlanmasi planlanmaktadir. Öte yandan, kullanmama savunmasinin yapildigi durumlarda TÜRKPATENT'in yayina itiraz ve karara itiraz asamalarindaki kararlari daha tahmin edilebilir hale gelmistir. Ayrica, TÜRKPATENT yakin zamanda tüm islemlerin elektronik ortamda yapilmasini zorunlu kilan EPATS isimli yeni bir yazilim kullanmaya baslamistir. Bu yazilimin, uygulayicilara basvurularin takibi ve markalarin dosya geçmisinin görüntülenmesi konusunda destek saglamasi beklenmektedir.

Uzun süren yargilama süreçleri nedeniyle SMK kapsaminda karara baglanan davalarin birçogu henüz Istinaf Mahkemelerine intikal etmemis oldugundan, SMK ile getirilen yeni uygulamalar bakimindan kilavuzluk edecek yerlesik Istinaf Mahkemesi içtihatlari mevcut degildir. Diger yandan, tecavüz davalarinda öne sürülen kullanmama ve tescile dayali kullanim savunmasi dâhil olmak üzere herhangi bir konuda belirsizlik tasimayan yeni uygulamalar ilk derece mahkemeleri tarafindan layikiyla uygulanmaktadir.

Bu belgede; sessiz kalma yoluyla hak kaybi ve tecavüz davalarinda tescile dayali kullanim savunmasi gibi SMK tarafindan getirilen yeni uygulamalar ile, zayif markalarin koruma kapsami ve jenerik markalar gibi SMK kapsaminda degismeyen veya benzer ele alinan güncel birtakim içtihatlara iliskin konular ele alinmistir.

IÇINDEKILER:

Ihlal Davalarinda Sessiz Kalma Yoluyla Hak Kaybi
Markalar ve Tasarimlar, 17.04.2020

Zayif Markalarin Koruma Kapsami
Markalar ve Tasarimlar, 17.04.2020

TÜRKPATENT Kararlarinin Yerindeligi Incelemesi
Markalar ve Tasarimlar, 17.04.2020

Tecavüz Davalarinda Tescile Dayali Kullanim Savunmasi
Markalar ve Tasarimlar, 17.04.2020

Markanin Jeneriklesmesi Sorunu
Markalar ve Tasarimlar, 17.04.2020

Kullanmama Savunmasinin Ceza Davalarindaki Etkisi
Markalar ve Tasarimlar, 17.04.2020

Türkiye'de Renk Markasi Tescili
Markalar ve Tasarimlar, 17.04.2020

Türk Patent ve Marka Kurumu Yeni Marka Inceleme Kilavuzu
Markalar ve Tasarimlar, 17.04.2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.