Ülke Bazli Raporlamaya Iliskin Ilk Bildirimin Verilme Süresi Uzatilmistir.

Yeni Gelisme

25 Subat 2020 tarih ve 31050 sayili Resmî Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren 2151 sayili Cumhurbaskani Karari ("Cumhurbaskani Karari") ile Transfer Fiyatlandirmasi Yoluyla Örtülü Kazanç Dagitimi Hakkinda 2007/12888 sayili Bakanlar Kurulu Karari'nda degisiklik yapilmis ve yeni transfer fiyatlandirmasi belgelendirme yükümlülükleri getirilmisti.

Bahsi geçen Cumhurbaskani Karari, kapsama giren çok uluslu isletmeler grubu üyelerinin, nihai ana isletme veya vekil isletme olup olmadiklari ve grup adina hangi isletmenin raporlama yapacagi ile hesap dönemi hakkindaki bilgileri, ilk ülke bazli rapor ile ilgili olarak, Cumhurbaskani Karari'nin yayimini takip eden altinci ayin sonuna kadar (Agustos/2020 sonu) Idare'ye bildireceklerini düzenlenmisti ve Idare'nin bu süreleri alti aya kadar uzatma yetkisi oldugu belirtilmisti.

Bu yetki kapsaminda Idare, 01.09.2020 tarih ve 31231 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan 4 seri no.lu Transfer Fiyatlandirmasi Yoluyla Örtülü Kazanç Dagitimi Hakkinda Genel Teblig ile ("Yeni Teblig") ülke bazli raporlamaya iliskin bildirim formunun, 2019 hesap dönemi ve 01.01.2019'dan sonra baslayan özel hesap dönemine münhasir olmak üzere, 30.10.2020 günü saat 23:59'a kadar 1 seri no.lu Transfer Fiyatlandirmasi Yoluyla Örtülü Kazanç Dagitimi Hakkinda Genel Teblig'in ("Genel Teblig") ekindeki (Ek-5) içerik ve internet vergi dairesinde yer alan açiklamalara uygun sekilde doldurularak elektronik ortamda internet vergi dairesi üzerinden verilmesini kararlastirdi.

Ülke bazli raporlamaya iliskin bildirim formu, takip eden yillarda her yilin Haziran ayi sonuna kadar Idare'ye sunulacaktir. Ayrica, 2019 hesap dönemine iliskin ülke bazli rapor 31.12.2020 tarihine kadar Idare'ye sunulacaktir.

Yeni Teblig Kapsamindaki Diger Düzenlemeler

Teblig'de yer alan diger düzenlemeler özetle asagidaki gibidir:

  • Genel Teblig'in "1- Yasal Düzenlemeler" bölümü Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesinin mevcut halini yansitacak sekilde degistirilmistir.
  • Genel Teblig'in "Iliskili Kisi" bölümü Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesinin mevcut halini yansitacak sekilde degistirilmis ve iliskinin dogrudan veya dolayli olarak ortaklik kanaliyla olustugu durumlardaki %10 ortaklik, oy veya kar payi sartina iliskin örneklere yer verilmistir.
  • Emsallere uygun fiyat veya bedellerin, geleneksel islem yöntemleri olarak adlandirilan karsilastirilabilir fiyat yöntemi, maliyet arti yöntemi ve yeniden satis fiyati yöntemleri ile islemsel kâr yöntemleri olarak adlandirilan kâr bölüsüm yöntemi ve isleme dayali net kâr marji yöntemlerinden islemin mahiyetine en uygun olan yöntem kullanilarak tespit edilecegi ve bu yöntemler arasinda herhangi bir öncelik sirasi olmadigi hususlari Genel Teblig'e islenmistir.
  • Genel Teblig'in "pesin fiyatlandirma anlasmasina" iliskin 6. bölümünde Transfer Fiyatlandirmasi Yoluyla Örtülü Kazanç Dagitimi Hakkinda 2007/12888 sayili Bakanlar Kurulu Karari'nin güncel halini yansitacak degisiklikler yapilmistir.
  • Genel Teblig'in 7. bölümü degistirilerek Cumhurbaskani Karari ile öngörülen yeni transfer fiyatlandirmasi belgelendirme yükümlülüklerine iliskin ayrintili açiklamalarda bulunulmustur.
  • Genel Teblig'in "8- Cezalar" baslikli bölümü basligiyla birlikte degistirilmis ve transfer fiyatlandirmasina iliskin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamaninda yerine getirilmis olmasi kaydiyla uygulanan %50 indirimli vergi ziyai cezasina yönelik açiklamalarda bulunulmustur. Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde yazili (vergi kaçakçiligi kapsamindaki) fiillerle vergi ziyaina sebebiyet verilmesi halinde indirimli ceza uygulamasindan yararlanilmasinin mümkün olamayacagi belirtilmistir.
  • Yurtdisindaki iliskili kisinin satin aldigi gayri maddi hakkin kullanim hakkini grup içi hizmet kapsaminda Türkiye'deki grup sirketine masraf paylasimi kanaliyla dagittigi durumda, yurtdisindaki iliskili kisiye yapilan ödemenin de gayri maddi hak ödemesi olarak kabul edilecegi belirtilmistir.
  • Kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde yer alan Transfer Fiyatlandirmasi, Kontrol Edilen Yabanci Kurum ve Örtülü Sermayeye Iliskin Form'un, "ilgili hesap döneminde her bir iliskili kisi bazinda yillik toplam net tutari 30.000 TL ve üzerinde olan mal veya hizmet alim ya da satim islemlerine" yer verecegi hususu düzenlenmistir.
  • Genel Teblig'in ekine, yeni transfer fiyatlandirmasi belgelendirme yükümlülükleri ilgili ilave ekler eklenmistir.

Sonuç

Transfer fiyatlandirmasinda yeni belgelendirme yükümlülükleri kapsaminda herhangi bir cezai islemle karsilasilmamasi ve olasi bir tarhiyatta %50 indirimli vergi ziyai cezasi uygulamasindan yararlanilmasi için Yeni Teblig'in bu yöndeki ayrintili açiklama ve örneklerinin dikkatle incelenmesi önem arz etmektedir

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.