In een nieuwe bijdrage in nummer 2023/2 van het Revue belge de droit constitutionnel, proberenLaurens De BruckerenSacha Hancartdeze vraag te beantwoorden naar aanleiding van de aankondiging van een wetsontwerp dat de strafbaarstelling van ecocide beoogt.

Na een bespreking van de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van dit concept in het internationale en Europese recht, onderzoeken de auteurs de mogelijkheid om het misdrijf ecocide in het strafwetboek op te nemen vanuit het oogpunt van de bevoegdheidsverdeling. Daartoe baseren zij zich op het deskundigenadvies dat in 2022 aan de minister van Justitie werd voorgelegd hierover. Het onderzoek vertrekt vanuit de optiek van de bevoegdheidsverdeling in het strafrecht en de dubbelaspectleer.

Deze kwestie is zeer actueel, aangezien de reikwijdte van ecocide beperkt werd naar aanleiding van het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel tot invoering van Boek II van het strafwetboek (Wetsvoorstel tot invoering van Boek II van het strafwetboek, Memorie van Toelichting,Parl.St. Kamer, 2022-2023, nr. 55-3518/001, 101). De parlementaire werkzaamheden zijn momenteel aan de gang in de Kamer.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.