ÖZET

Holding yapılanmalarında en çok tercih edilen ülkelerden biri olan Hollanda, 01.01.2021 tarihinde  yürürlüğe giren Hollanda Stopaj Vergisi Kanunu (“Dutch Witholding Tax Act”) ile Hollanda mukimi  şirketlerin, düşük kurumlar vergisi oranına sahip ülkelerde bulunan ilişkili şirketlerine yapacağı faiz ve gayri  maddi hak ödemelerinde koşullu stopaj vergisi uygulamasını başlatmıştır.

İşbu makalede, ilgili kanun kapsamında yapılan değişiklikler ve bu değişikliklerin uluslararası holding  yapılanmalarına etkileri üzerinde durulacaktır.  Anahtar Kelimeler: Hollanda, Stopaj, Hollanda Stopaj Vergisi, Düşük Vergi Oranına Sahip Ülke, Vergi Cennetleri, İlişkili Şirket, Faiz,  Gayri Maddi Hak Ödemesi.

GİRİŞ

01.01.2021 tarihinde yürürlüğe giren Hollanda Stopaj Vergisi Kanunu (“HSVK”), Hollanda mukimi çok uluslu şirketler tarafından yapılacak grup içi faiz ve gayri maddi hak ödemeleri için kanunda belirtilen diğer şartların da gerçekleşmesi ile geçerli olacak, koşullu bir stopaj  vergisi ihdas etmektedir.

31.12.2020 tarihine kadar, Hollanda'da  kurulu şirketler tarafından ilişkili şirketlere yapılan faiz ve gayri maddi hak ödemeleri  Hollanda'da stopaj vergisine tabi değildi. Ancak, 01.01.2021 tarihi itibarıyla, bazı grup içi  faiz ve gayri maddi hak ödemelerinin, ülkede  uygulanan en yüksek kurumlar vergisi oranı  olan %25 oranında stopaj vergisine tabi olacağı kararlaştırıldı.

Hollanda hükümeti tarafından söz konusu  verginin getiriliş amacı, Hollanda'nın, düşük  vergi oranına sahip ülkelerde yer alan ilişkili kişilere yapılacak faiz ve gayri maddi hak  ödemelerinde geçit ülke olarak kullanılması suretiyle ortaya çıkan kötüye kullanımın  (treaty shopping) önlenmesi olarak açıklanmıştır. Yürürlüğe giren yasa kapsamında,  Hollanda'da vergi mükellefiyeti bulunan şirketlere bir ayrıcalık tanınmayacaktır. Vergi,  söz konusu ödemeyi yapan ve Hollanda'da  kurulu bulunan şirket tarafından beyan edilerek ödenecektir.

Hollanda hükümeti, faiz ve gayri maddi  hak ödemelerine uygulanacak koşullu stopaj  vergisi (“KSV”)'ne ek olarak, düşük kurumlar  vergisi oranına sahip ülkelere yapılacak kâr  payı ödemelerine ilişkin 01.01.2024 itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanan koşullu kâr payı  stopaj vergisine ilişkin de yasa teklifinin hazırlanmakta olduğunu duyurmuştur. Söz konusu  yasal düzenlemeleri içeren teklifin 2021 yılının  ilkbahar aylarında Meclis'e sunulması planlanmaktadır.1

  1. VERGİNİN MATRAHI, MÜKELLEFİ VE ORANI

KSV'nin matrahı, Hollanda mukimi şirketler  tarafından yapılan faiz ve gayri maddi hak ödemelerinin brüt tutarları olarak belirlenmiştir.

KSV, Hollanda'da kurumlar vergisi mükellefi olan bir daimi işletme tarafından aşağıda  yer verilen durumlarda ödenen veya tahakkuk eden grup içi faiz ve gayri maddi hak ödemelerinden alınır:

  • Ödemenin alıcısının, yasal vergi olanı %9 ve daha düşük olan bir ülkenin mukimi olması,
  • Ödemenin alıcısının, Avrupa Birliği (“AB”) tarafından vergi cenneti olarak  ilan edilen ülkelerden birinde kurulmuş  olması,
  • %9'dan daha düşük bir yasal vergi oranına sahip veya AB'nin vergi cennetleri listesinde yer alan bir ülkedeki daimi işletmeye faiz veya telif hakkı ayrılması,
  • Hibrit kuruluşlara yapıldığı addedilen ödemeleri ya da tahakkukları içeren kötüye kullanım durumunun mevcut olması.

Yukarıda belirtilen hallerden birinin gerçekleşmesi durumunda, KSV uyarınca yapılacak stopajın oranı ise, Hollanda'da uygulanan  en yüksek kurumlar vergisi oranı olan %25 olarak belirlenmiştir.

Hollanda Stopaj Vergisi Kanunu Kapsaminda Yapilan Düzenlemeler

 1. https://www.government.nl/topics/taxation-and-businesses, Erişim Tarihi: 27.12.2020

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.