Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik ("Yönetmelik") 16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanmış olup 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yönetmeliğin Amacı Nedir?

Yönetmelik ile ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Yönetmelik Neleri Düzenliyor?

  1. Kripto varlık yönetmelikte; dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydî para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilemeyen gayri maddi varlıklar olarak tanımlanmıştır.
  2. Yönetmelik ile Türkiye'de ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kripto varlıkların kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacaktır.
  3. Kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacaktır.
  4. Kripto varlıkların kullanılacağı iş modelleri geliştirilemeyecek, bu tür iş modellerine ilişkin bir hizmet sunamayacaklardır.
  5. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyeceklerdir.

Yönetmelik Neleri Yasaklamıyor?

  1. Kripto borsasında yatırım yapılmasını düzenlememektedir. Bu nedenle, kripto paralar yatırım aracı olarak kullanılabilecek olup ödeme aracı olarak kullanılamayacaktır.
  2. Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının hizmetlerinden yararlanmaya devam edilebilecektir.

TCMB'nin konuyla ilgili açıklamasına göre; Yönetmelik'in amacı kripto varlıkların herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskleri barındırmasıdır.

Değişiklikler yeni olmakla birlikte TCMB tarafından kripto varlıklarla ilgili alınacak tedbirlere ilişkin güncel gelişmeleri CottGroup® websitesinden takip edebilirsiniz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.